Veckans rättegång i Washington är ett test, inte bara av de stora amerikanska techbolagens rätt att köpa upp sina konkurrenter. Den kan också bli en fingervisning om hur smart Silicon Valley-giganternas närmande till Trump egentligen var.
När Trump installerades för andra gången i januari satt Zuckerberg på första parkett, tillsammans med Amazons Jeff Bezos och Googles Sundar Pichai. Meta donerade en miljon dollar till presidentens installationsfond, precis som cheferna för Apple och Google.
Techbolagen – som för inte länge sedan sågs som anti-Trump – har böjt rygg för den nygamle presidenten på många sätt.
De har frivilligt avskaffat program för mångfald och inkludering, precis det som sker i statsapparaten under Elon Musks ledning. Facebook och andra har lagt ner faktakontroll som en åtgärd för ”ökad yttrandefrihet”. Amazons ägare Jeff Bezos förbjöd sin tidning Washington Post att stödja Kamala Harris på ledarplats.
Ledande Silicon Valley-profiler har kommit på besök till Mar-a-Lago och uttryckt sig beundrande om presidentens politik.
Kommer anpassningarna och donationerna att betala sig? Trumps kovändning om tullarna – när han plötsligt undantog mobiltelefoner och datorer – kan ses som ett tecken på att de gör det.
Rättegången mot Meta kan bli ännu ett.
Vad det handlar om är Facebooks (nu Meta) köp av Instagram och Whatsapp, 2012 respektive 2014.
FTC, USA:s motsvarighet till Konkurrensverket, hävdar att Facebook skapade ett olagligt monopol när de två företagen köptes upp. Att de köptes med syftet att kväsa två farliga konkurrenter.
På måndagen hänvisade myndighetens advokat till interna mejl, där Zuckerberg bland annat skrev om att Instagram måste ”neutraliseras” och att det gällde att integrera de nya apparna innan någon annan konkurrent ”kommer upp i deras skala”.
I ett annat meddelande 2012 skrev han att ”Instagram växte så mycket snabbare än vi så vi var tvungna att köpa dem för en miljard dollar”.
FTC:s advokat kallade detta ”en rykande pistol” som bevisar Metas egentliga avsikter med köpen.
– Jag ser det där som relativt tidigt tänkande, sa Zuckerberg om Instagram-mejlen när han vittnade på måndagen.
– I själva verket investerade vi en massa när vi hade gjort köpet.
Meta-chefens argument är att det inte finns något monopol, att Facebook och dotterbolagen har mördande konkurrens från andra sociala medier som Youtube, X och Tiktok.
Hans vittnesmål fortsätter på tisdagen, och senare i veckan kommer även förra toppchefen Sheryl Sandberg att höras.
För Mark Zuckerberg är insatserna enorma. Förlorar han måste Meta troligen avyttra både Instagram och Whatsapp. Det kan bli ett hårt slag mot koncernens lönsamhet, eftersom Instagram i år tros bidra med mer än hälften av dess annonsinkomster i USA.
Många experter tror att FTC inte har tillräckligt på fötterna och att Meta kommer att vinna i domstolen.
Men Zuckerberg förlitar sig uppenbarligen på Donald Trump. Härom veckan besökte han honom i Vita huset, enligt rapporterna för att övertala honom att stoppa rättegången.
Mark Ferguson, FTC:s republikanske ordförande, sa i förra veckan att han skulle bli ”mycket överraskad” om presidenten bad honom att lägga ner stämningen mot Meta. Men han lovade också att följa ”varje laglig order” från Trump.
Läs mer:
Simon Campanello: Techjättarna visar sina rätta ansikten
Smarta telefoner undantas i Trumps tullkrig