Bröd är perfekt när man vill minimera jobbet i köket och komplettera en måltid. Välj gärna sort efter matens karaktär. Rustikt till det rustika, arabiska sorter till mat från Mellanöstern, surdeg till rätter som behöver lite mer tugg och så vidare.

Det är ingen skam att ta genvägar, en egenlagad snabb rätt, slår fabrikslagat med hästlängder. I stället för trista helfabrikat välj konserver och vettiga halvfabrikat: exempelvis färdigkokta rödbetor, matvete, majs eller kikärter på burk och färdigriven pepparrot.

För att få en kul och komplett snabb måltid kan man kolla vad man har för inläggningar stående i kylen: oliver, feferoni, cornichoner, syltlök, lingonsylt, geléer och allehanda såser på flaska, sriracha, hot sauce, worcestershiresås etcetera.

Var lite slarvig! Vad spelar det för roll om persiljan är lite ojämnt hackad, löken lite grovhackad eller såsen lite slarvigt blandad. Det blir oftast lika gott ändå.

Och så mitt återkommande råd: hjälps varandra! Är någon trött på matlagning, dela på bördorna. Den som äter måste – i alla fall ibland – laga, anser jag. Låt den uttröttade vila mer.

Share.
Exit mobile version