I den sena tisdagskvällen ångar frustrerad besvikelse ihop med irriterad ilska inne på supporterpuben Bosna i Degerfors. Här och nu skulle fansen fira avancemanget till allsvenskan.

Men för att prata Lasse Granqvistska: Allt sket sig för Degerfors.

Segern sumpades under slutminuterna. Och värst av allt, det var Örebro SK som stod för vändningen. Två frisparkar, två mål. 1–0 blev 1–2.

Supportern Linus Mälman skakar på huvudet.

Några timmar tidigare pratade vi här. Han såg fram mot en sådan där en-gång-i-livet-match.

Säkra en allsvensk plats. På hemmaplan. Mot ärkerivalen ÖSK. Fotbollslivet skulle inte kunna bli bättre.

– KA-TA-STROF, konstaterar han nu.

Supportrar använder alltid den relativa betydelsen av ordet och är det någonstans man vet att det kunde vara värre är det här. Under 23 år var ”Bruket” ur högsta serien och förra året var det illa ställt.

I september 2023 var det krismöte i Folkets hus. DN var på plats när medlemmarna hade många saker att oroa sig för:

Hur skulle laget hänga kvar efter tre år i allsvenskan? Varför skulle tränarduon inte få stanna? Och framför allt:

Hur skulle det bli med förbundets krav på en ny läktare? Vem skulle betala nu när kommunen backat? Skulle hjärtat och hemmaplanen Stora Valla överges? Kunde flytten – hemska tanke – gå till Örebro?


Vi är kvar i någon sorts mylla. Det gör inget. Det viktiga är hur vi förhåller oss till det.

Det har varit ett tufft år. Fyra tjänster försvann i organisationen och spelarbudgeten halverades. Ändå har frågetecknen rätats ut.

Läktaren blev en ombyggnad med nytt tak och sittplatser på en befintlig läktare. Nye tränaren William Lundin har gjort succé.

Då kommer den stora, långsiktiga frågan:

Hur ska ett gammalt klassiskt lag från en bruksort med cirka 7 300 invånare kunna ha en stabil plats i allsvenskan över tid. Ordförande Fredrik Rakar har tänkt mycket på saken.

På skyltar runt planen på Stora Valla står orden kultur, tradition. Rakar använder också orden innan han landar i nutid:

– Vi får inte tappa det som tjänat oss väl men hur plussar vi på det med rådande förhållanden i fotbollsindustrin?

Han tittar kritiskt bakåt:

– De stora hindren för oss har varit de inre begränsningarna. De inre tankarna och visionerna och identiteten som inte riktigt lirar med den materiella verkligheten.

– Fotbollen är ett globalt utvecklande marknadssystem som hela tiden går åt ett håll. Vi är kvar i någon sorts mylla. Det gör inget. Det viktiga är hur vi förhåller oss till det.

När matchen mot Örebro ännu är några timmar bort och uppladdningen pågår på Bosna är supportern Linus Mälman inne på samma spår.


Det är det här som är det speciella med att hålla på Degerfors, det familjära.

35-åringen minns hur han knappt kunde se över räcket när han följt med pappa till Stora Valla. Han var med när laget var ur näst högsta serien och pratar lyriskt om Viktor Edvardsens mål mot Djurgården i allsvenska comebacken 2021.

Han funderar på hur det här lilla laget ska klara konkurrensen utan att gå bort sig.

– Det är det som är det svåra. Ser man på klubbar som Falkenberg och Varberg, de är uppe några år, sedan blir det för svårt.

Linus sveper med handen in mot pubens gäster. Man får luta sig fram för att höra honom fortsätta:

– Det är det här som är det speciella med att hålla på Degerfors, det familjära. Det har alltid varit så, det är det vi lever på.

Samtidigt låter samarbetet med en engelsk storklubb spännande och när ett svenskt lag vi ska återkomma till nämns, då skiner han upp.

Linus Mälman jobbar inom Degerfors kommun, ortens största arbetsgivare. Största privata arbetsgivaren är Outokumpu, järnverkets finska ägare.

Den klassiska skylten lyser fortfarande över ingången till järnverket. För Fredrik Rakar bevisar det att man kan verka på en internationell marknad från en liten ort. Skillnaden är att en svensk fotbollsklubb bara kan sälja bort en minoritet av sitt ägande.

Outokumpu är ett globalt företag med mångmiljardomsättning. I programbladet syns det bland silversponsorerna. Berg’s måleri och Bröderna Axelssons plåtslageri är två andra.

Fredrik Rakar ser det ändå som ett steg åt rätt håll men inser att det finns ekonomisk potential för klubben där. Han pratar också om framtidens Degerfors IF som ett regionalt, inte bara lokalt, lag. Grannkommunen Karlskoga blomstrar, vapenfabriken Bofors går på högvarv efter Natointrädet.

Men Degerfors IF har insett samma sak som många svenska elitklubbar. Det går nog inte att procentuellt få ut mycket mer av publik och partners. Däremot på försäljningar av spelare som man antingen förädlat eller hittat billigt och säljer dyrt.

– Vi behöver bli mer managementaktiva i vår hantering av det kapital vi har i form av spelare.

I början av andra halvlek mot Örebro blir det friläge för en spelare som ger ansikte åt Fredrik Rakars citat.

Gustav Lindgren kom från Sollentuna i början av 2023. Efter den här säsongen spelar han för Peterborough i engelska tredjedivisionen. 23-åringen köptes loss för drygt sex miljoner svenska kronor enligt engelska medier.


Hur säkerställer vi återväxten och vår position som talangfabrik, var vi nu hamnar i fotbollens ekosystem.

Bland åskådarna som ser Lindgren rulla in bollen finns ett par personer som måste känna sig som på besök långt ner i brittiska seriesystemet.

De kommer från Premier League-klubben West Ham och är här för att diskutera ett samarbete med Degerfors IF. De har besökt universitet i Karlstad, sett en tv-match på Bosna, hört en lokal artist köra ”Torparrock” under uppvärmningen och fått så mycket svensk fotbollskultur som det går att tugga i sig.

Representanterna vill inte uttala sig för svenska medier innan avtalet är klart men Fredrik Rakar säger i vimlet före avspark att de verkar nöjda.

Klubbarna ska kunna låna spelare av varandra och Degerfors ser samarbete som ett sätt att hämta kunskap och utveckla sin akademi.

– Vi har fokuserat mycket på A-laget och arenan för att orka med. Nu är nästa steg – hur säkerställer vi återväxten och vår position som talangfabrik, var vi nu hamnar i fotbollens ekosystem, säger Rakar.

– Det finns en stor fotbollskunskap i Degerfors. Men vi behöver få den omsatt till en mer långsiktigt hållbar struktur, så att akademin kan bli den port till elitfotboll vi hoppas på.


Kan Mjällby så är det klart att det finns möjlighet för Degerfors.

När det gäller hur Degerfors ska tjäna mer på sin A-lagstrupp tar Fredrik Rakar upp klubben som nämns gång på gång i Degerfors och som gjorde supportern Linus glad.

– Mjällby är ett bra exempel på hur man via bra trupphantering kan vara lite smartare och lite bättre och komma längre ekonomiskt och sportsligt.

En som tycker att Degerfors tänker rätt är Alexander Axén. Tv-experten är tillbaka i Örebro SK, nu som rådgivare.

Efter att hans lag vänt derbyt säger Axén:

– Det är lite som vi gjorde i Örebro när jag jobbade här tidigare. Då tittade vi på Elfsborg. Tittar man på någon som är lite bättre har man något att jaga. Det är bättre än att ge upp och känna att vi har ingen chans. Kan Mjällby så är det klart att det finns möjlighet för Degerfors.

Du, förresten. Varför är Degerfors på väg upp i allsvenskan och inte Örebro?

– Hur lång tid har du?

Mannen som har en stor del i att Degerfors är på väg att vända upp igen och som i framtiden ska se till att värva bra och sälja dyrt är sportchefen Patrik Werner.

Få sportchefer har varit med längre, han började 2009. Få sportchefer har högre status bland sina fans. ”In Werner we trust” hörs från fansen.


Det som gör ont är när man sårar supportrar, som i går, det är tufft.

Fredrik Rakar hyllar sin sportchef men …

– … han är ju ensam. Andra klubbar har analysteam och scoutteam. Vi behöver kanske komplettera och ge mer resurser där.

Solen går upp över Möckelns strand även efter en smärtsam derbyförlust, det blir en fin höstonsdag. Stämningen i Degerfors är en baksmälla efter en utebliven fest.

Spelarna släntrar ut till en av Stora Vallas träningsplaner, en anställd tittar på mobilen. Hans gamla mamma har messat. Hon är knäckt.

Sportchefen Patrik Werner känner ingen stress och press kring sin viktiga framtidsroll att skapa kapital till klubben. Han köper ordförandens tankar om betydelsen av ökat truppvärde.

– Så är det ju men jag har varit här så länge. Det som gör ont är när man sårar supportrar, som i går, det är tufft. Fotbollen betyder så mycket för folk här.

En plats i allsvenskan gör jobbet lättare för en sportchef.

– Vi kan sälja för mer. Aldrig som storklubbarna, men det har hänt saker. Några andra klubbar har varit skickliga på att sälja spelare de senaste åren. Mjällby är ungefär som vi och de har sålt spelare och samtidigt gjort det bra sportsligt.

Dagen före har supportern Linus Mälman uttryckt oro för vad som händer om någon värvar Werner. Fredrik Rakar har luftat samma tankar.

Patrik Werner har märkligt nog aldrig fått anbud från en större klubb.

– Det är inte säkert att jag skulle göra ett bra jobb om jag hade förutsättningar på en högre hylla.

Finns det en risk att du blir för viktig i Degerfors framtidsarbete?

– Nej, ingen är oumbärlig på något sätt.

Fotnot: Om alla konkurrenternas resultat går emot Degerfors behöver laget ändå bara ta två poäng på sina tre sista matcher för att gå upp. På söndag väntar Varberg borta.

Share.
Exit mobile version