Som DN har beskrivit blev en anställd handläggare på Energimyndigheten, som vi kallar Anna, av med sitt säkerhetsklassade jobb i början av april. Detta sedan tidningen Fokus konfronterat cheferna med att hon var engagerad i klimatgruppen Rebellmammorna, en systerorganisation till aktivistgruppen Extinction Rebellion.

I samband med publiceringen av artikeln meddelade ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) på X att han hade varit i kontakt med Energimyndigheten och fått veta att myndigheten ”hanterat situationen i sak”. Han skrev att vidare att myndigheten ny ska ”säkerställa att så inte kan ske igen” och att ”sånt här ska helt enkelt inte få hända.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet anmäler nu ministern till Konstitutionsutskottet.

Annika Hirvonen, gruppledare för MP i riksdagen, anser att uttalandena på X väcker frågor om han överträtt gränsen för ministerstyre. Hon lyfter att Carl-Oskar Bohlin både initierat en kontakt och förhört sig om ett enskilt ärende på ett annat departement än hans eget och därefter värderat myndighetens beslut i sitt inlägg.

– Vi tycker att det är väldigt angeläget att KU granskar det här ärendet för att klarlägga var gränsen egentligen går för hur en minister får agera mot en myndighet, som dessutom inte är på ens eget departement.

Carl-Oskar Bohlin har påpekat att hans samtal till generaldirektören skedde två dagar efter att beslutet om att handläggarens provanställning skulle avslutas fattades.

”Detta var en omständighet som alltså redan hade inträffat och var inte heller fokalpunkten i vårt samtal”, har han skrivit på X.

– Men han värderar myndighetens agerande och skriver att detta aldrig får upprepas i framtiden. Utifrån rapporteringen kan det tolkas som att det handlar om att aldrig mer anställa personer som engagerat sig i demonstrationer för klimatet på positioner som kräver säkerhetsklassning. Vi ifrågasätter lämpligheten och sakligheten i dessa uttalanden, säger Hirvonen.

Hanna Gunnarsson, ledamot i försvarsutskottet för V säger till DN:

– Vi vill att KU ska titta på det här för att se om något skett på ett otillbörligt sätt. Frågan tangerar stora viktiga saker som självstyrande myndigheter, enskilda ärenden, förenings- och yttrandefrihet.

Även Fackförbundet ST vill få ministerns roll i vad som hänt utredd.

DN söker Carl-Oskar Bohlin, som tidigare hänvisat till ett utlåtande han gjort på X.

”Jag tänker inte och bör inte kommentera enskilda anställningsärenden på myndigheter och det har jag inte heller gjort”, skriver ministern. Samtalet med direktören handlade bara om ”att jag ville informera mig om rutinerna för säkerhetsskyddsarbetet i stort”.

Share.
Exit mobile version