Har den begynnande EU-valkampanjen gjort sitt första avtryck i väljaropinionen?

I senaste DN/Ipsos faller Socialdemokraterna tillbaka, från 36 till 33 procent. Miljöpartiet tar ett tydligt kliv uppåt, från 4 till 6. Också Centerpartiet stiger, om än mer måttligt, från 4 till 5 procent.

Svenskarna är numera varma EU-vänner – och tycker att klimatfrågan är unionens viktigaste. För många rödgröna väljare som flockats runt Magdalena Anderssons parti de senaste åren är det nog lockande att ta steget över till MP under våren.

Men det är inte bara Miljöpartiet som har förutsättningar att gynnas av EU-valets dynamik. Det borde också Centern kunna göra. C har en tydligt Europavänlig och grön profil. Dessutom är partiet del av den liberala Renew-gruppen.


Renew kommer ofta att vara tungan på vågen. Det blir inte minst viktigt när klimatpaketet ”Fit for 55” ska försvaras.

Det är EU-parlamentets tredje största, efter borgerliga EPP och socialdemokratiska S&D. Sedan de två grupperna förlorade sin majoritet 2019 har Renew haft en nyckelroll.

EPP förväntas, precis som ytterhögergrupperna ECR och ID, gå framåt, men spänningarna mellan dem är för stora för att de tre ska kunna styra och ställa. Renew kommer ofta att vara tungan på vågen. Det blir inte minst viktigt när klimatpaketet ”Fit for 55” ska försvaras.

För den som prioriterar klimatet ligger MP nära till hands, för den som också vill göra skillnad i parlamentet blir C intressantare.

Just detta skulle även kunna tala för Liberalerna. Partiet är också del av Renew och har ett tydligt fokus på klimatet. Hade det bara handlat om vad partiets parlamentariker Karin Karlsbro gör i Bryssel vore valet i juni en tydlig möjlighet till uppsving.

Men frågan är om inte de beslut som Johan Pehrson fattat på hemmaplan är ett för stort sänke: SD-samarbetet har gett ökade utsläpp. Varför skulle klimatengagerade väljare vilja legitimera det?

Share.
Exit mobile version