Drygt 52 procent av de kvinnliga läkarna i de sju länder som undersökts har upplevt sexuella trakasserier i arbetet. Motsvarande siffra för de manliga är 34 procent. Studien har publicerats i Internal Medicine Journal och är baserad på 22 tidigare undersökningar, rapporterar The Guardian.
De sju länderna som omfattas är Storbritannien, där högst andel läkare utsatts, Kanada, Australien, USA, Israel, Tyskland och Malaysia.
I Sverige genomför Läkarförbundet regelbundna studier som undersöker hur många läkarstudenter och yrkesverksamma som utsatts för sexuella trakasserier de senaste tolv månaderna. Omkring 20 procent av de svarande uppger att de utsatts det senaste året, en högre andel är kvinnor.
– Mycket talar därmed för att en majoritet av de kvinnliga läkarna någon gång har utsatts för sexuella trakasserier under sin karriär, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande på svenska Läkarförbundet.
Det handlar om ett brett spektrum av beteenden, från olämpliga kommentarer om utseende och sexuella anspelningar till fysiska närmanden. Framför allt unga kvinnliga läkare är utsatta.
Enligt Sofia Rydgren Stale är just vård- och omsorgsyrkena särskilt drabbade. Hon tror inte att det finns en entydig förklaring till det, utan flera faktorer kan spela in.
– Som läkare jobbar man ofta ensam med patienter vilket innebär en ökad utsatthet. Läkarbesök behandlar också ofta privata intima frågor, och man kommer fysiskt nära. Jag tror det ibland kan trigga fel impulser hos vissa, tyvärr.
Vissa har också bristande respekt, särskilt mot yngre, tror hon.
Sverige har gjort många framsteg, anser Sofia Rydgren Stale. Hon tror att situationen kan vara bättre här än i andra länder, med en tydligare lagstiftning och större facklig närvaro.
– Metoo var viktigt för att få upp frågorna på agendan. Arbetsgivare och samhället tar frågan om sexuella trakasserier på större allvar nu.
Men hon tycker samtidigt inte att vi ska slå oss för bröstet – det finns fortfarande mycket att arbeta med. Läkarförbundet vill se en nolltolerans mot sexuella trakasserier och tydligare rutiner som minskar trakasserier, hot och våld.
Det är också viktigt att skapa en arbetsplatskultur där personalen kan prata om problemen öppet. Om det sker något brottsligt ska det polisanmälas, uppmanar Sofia Rydgren Stale.
– Sedan är det här ett samhällsproblem som vi tyvärr kanske inte helt kan skydda oss ifrån, men det är viktigt att det är en del av ens rutinmässiga arbete. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att arbetsmiljön är trygg.