Olivier Riviere Rayos Uva 2023
Spanien, Rioja • 169 kr • 75 cl • 14 % • TS 94480 • 89/100
Betyg 5. Rött. Utmanaren i Rioja är tillbaka med en fullträff där varken vanilj eller kräftspad finns med i ekvationen. I glaset hittar vi en mix av tempranillo, garnacha och graciano som vinifierats på ståltank och stora ekfat. Smakmässigt innebär det en lättare, luftigare och mer mineraldriven rioja med syror som klingar bra med krämig risotto. 12 000 flaskor släpps 21 november.
Quinta do Regueiro Foral de Melgaço Alvarinho 2024
Portugal, Vinho Verde • 169 kr • 75 cl • 13 % • TS 94306 • 87/100
Betyg 5. Vitt. En frisk fläkt från Atlantkusten, och druvan alvariñho i sitt esse. Här ryms lika delar ljus frukt och läskande syror. Persika och nektarin längst fram, och finstämd mineralsälta i bakgrunden. Ett vin som väcker sommarminnen till liv och får den imaginära doften av grillade räkor med vitlök och citron att ta över rummet. 6 600 flaskor släpps 21 november.
Les Têtes Tête Nat 2023
Frankrike, 189 kr • Eko • 75 cl • 11,5 % • TS 90415 • 87/100
Betyg 5. Bubbel. Trevligt kalasbubbel i flörtig stil gjort på biodynamiskt odlade druvor. Semillon, colombard, mauzac och grenache blanc för att vara exakt. Vinet jäser en gång på flaska utan tillsatt jäst och med så lite svavel som möjligt. Torrt, krispigt och läskande med ljus frukt som drar åt krusbär, citrus och kex. Gott som fördrink eller till salta snacks. 1 200 flaskor. släpps 14 november.
Château de Braude Haut Médoc Cru Bourgeois 2022
Frankrike, Haut-Médoc • 199 kr • 75 cl • 14 % • TS 92732 • 88/100
Betyg 5. Rött. Välsnidad röd bordeaux från en mindre producent i Haut-Medóc. Lätt slagsida åt cabernet sauvignon och resten merlot, lagrat på franska ekfat samt en liten del på amfora. I glaset bra balans med framhävd plommonfrukt, svartvinbär och cederträ i klassisk stil. Drick redan i dag till anka, linser och broccoli, eller lagra upp till fem år. 9 600 flaskor släpps 14 november.
Geyerhof Hofstudien Grüner Veltliner 2024
Österrike • 199 kr • Eko • 75 cl • 12 % • TS 94022 • 88/100
Betyg 5. Vitt. Månadens krispigaste vita vin kommer från biodynamiskt odlade vingårdar i Kremstal. Vinet framställs genom fyra olika tekniker: kall maceration, kolsyrejäsning, öppen jäsning i ståltank och hela klasar pressade i en gammal träpress. Resultatet är ett spänstigt vin med syra och mineralitet i första rummet, följt av aromer som peppar och ljus grapefrukt. Toppen till calamares. 1 800 flaskor släpps 14 november.
Fruitière Vinicole d’Arbois Crémant du Jura Blanc Brut Montboisie 2021
Frankrike, Jura • 219 kr • 75 cl • 12 % • TS 90529 • 89/100
Betyg 5. Bubbel. Alltid kul när det släpps franskt kvalitetsbubbel som inte kommer från Champagne. Det som gör det här extra intressant är att det smakar Jura, med andra ord ett vin med med adress. Gul frukt, bröd, citruskrisp och mineralsälta. Precis som de stilla vita vinerna från regionen fast med fint integrerad kolsyra. Spara ett par flaskor till nyårsfesten. 6 300 flaskor släpps 21 november.
G.D. Vajra Dolcetto D’alba Coste & Fossati 2023
Italien, Piemonte• 229 kr • Eko • 75 cl • 14 % • TS 95806 • 89/100
Betyg 5. Rött. Ett av världens bästa dolcettoviner kommer från unika sticklingar planterade i de två vingårdarna Coste di Vergne och Fossati. Druvan, som blir allt mer sällsynt i Piemonte, får här chansen vissa upp sig från sin allra bästa sida. Den djuplila färgen följs av en aromkavalkad av mörka bär, blommor, lakrits och balsamico. Energiskt och välbalanserat. Servera till smakrik höstgryta med svamp. 2 520 flaskor släpps 14 november.
Stirm Calcite 2023
USA, Kalifornien • 229 kr • 75 cl • 12,5 % • TS 92103 • 88/100
Betyg 5. Vitt. Vad sägs om en udda druvmix i form av riesling, chardonnay och chenin blanc från San Benito County? Vinmakaren Ryan Firm har lyckats riktigt bra och dessutom fått till en snygg etikett. Vinet är friskt och stramt med en kalkig mineralkänsla som kantas av finstämd citrus och örter. Perfekt att servera i stora kupor till ugnsbakad spetskål med hasselnötter. 1 200 flaskor släpps 21 november.
Dominio do Bibei Lalama 2021
Spanien, Ribeira Sacra • 249 kr • 75 cl • 13 % • TS 93202 • 90/100
Betyg 5. Rött. För dig som vill testa på ”det nya röda Spanien” kommer här ett skolboksexempel på druvan mencía från den lilla regionen Ribeira Sacra i Galicien. Den smått flörtiga frukten drar åt vildhallon och örter men blir snabbt infångad av en grusig mineralitet. Smakmässigt stramt utan att bli just stramt. Servera till charkuterier och grillade grönsaker. 720 flaskor släpps 28 november.
Cuvée du Vatican Châteauneuf-du-Pape Tradition 2024
Frankrike, Rhônedalen • 279 kr • 75 cl • 14,5 % • TS 95278 • 90/100
Betyg 5. Rött. Påvens vin i högform! Vinerna från södra Rhônedalen tampas allt oftare med varma och torra årgångar som ger alkoholstinna viner utan fräschör. Det här vinet befinner sig på rätt sida och bjuder på drivor av läcker frukt i form av hallon, lakrits och torkade vildörter såsom timjan, lavendel och salvia. Bara att dundra igång grillen igen. 8 400 flaskor släpps 21 november.
G.D. Vajra Barolo Bricco delle Viole 2021
Italien, Piemonte • 619 kr • Eko • 75 cl • 14,5 % • TS 95809 • 96/100
Betyg 5. Rött. Ett strålande bevis på hur en specifik årgång och en särskild vingård kan skapa magi! Vajras Barolo från Bricco delle Viole är alltid bra, men 2021 stod alla stjärnor rätt. Extremt elegant och finstämd frukt. Mjuk och följsam smak med sandiga tanniner samtidigt som en koncentration skymtar under den snygga ytan. Nästintill perfekt. Lagringsdugligt minst 15 år. 1 200 flaskor släpps 21 november.
Château de Fesles Bonnezeaux 2015
Frankrike, Coteaux du Layon • 156 kr • 37,5 cl • 12,5 % • TS 94207 • 92/100
Betyg 5. Sött. Den här godingen på halvflaska gör ett härligt återbesök på hyllan. Vinet är alltså sött, men inte galet sött. Här finns syra och ljusgul citrusfrukt som balanserar upp, samtidigt blommor, kryddor och en nätt botrytiston som drar åt saffran. Mumma för själen och efterrätter med smaker som äpple, vanilj och mandel. 1 200 flaskor släpps 14 november.
Läs mer om dryck
Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!




