Efter att flera regioner tagit upp frågan om hur de kan hjälpa personer som hör av sig för att de är oroliga för klimatet har 1177 lagt upp en guide för den som behöver hjälp i frågan.

– Vår samlade bedömning har att det finns ett behov och en oro som vi kan behöva bemöta, säger Johanna Brydolf som är gruppledare för redaktionen på 1177.

De lutar sig också på en undersökning som Folkhälsomyndigheten genomförde 2021 som visar att 22 procent av flickorna och 16 procent av pojkarna i tolvårsåldern ofta eller väldigt ofta oroar sig över klimatförändringar.

Psykologen Kata Nylén som driver nätverket Klimatpsykologerna har varit med och granskat informationen som 1177 tagit fram. Hon säger att oro för ångest och klimat skiljer sig från andra oroskänslor.

– Vi kan inte använda oss av kunskapen vi har kring annan ångest och oro när det handlar om känslor kring klimatet och en osäker omvärld, säger Kata Nylén.

Hon lyfter, precis som 1177 i sin text, att känslorna kring klimatet kan användas för att hitta kraft till förändringar och eget engagemang.

– Det är egentligen väldigt funktionella känslor där vi egentligen ska vara stolta över känslan och framför allt se känslorna som information om att något inte står rätt till och motivation till att göra något, säger Kata Nylén.

Vad kan man göra själv om man har klimatångest?

– Jag tycker att man ska måste agera kollektivt, gärna med så stor påverkan som möjligt. Inte lägga fokus på sina egna konsumentbeteenden, utan fundera på hur kan jag tillsammans med andra ändra förutsättningarna här, i mitt lokalområde? Att agera är väldigt centralt i att kunna hantera klimatoron.

Hur vanligt det är att lida av oro eller ångest över klimatförändringar är svårt att avgöra. Det finns enkätbaserade studier som pekar på att många uppger sig vara oroliga över klimatförändringar, men det är svårt att utifrån det dra slutsatser om hur många som faktiskt behöver hjälp att hantera känslorna.

– När man får frågan och verkligen tänker efter säger man kanske ja, men i vardagen kan det finnas massor av annat som tar över och det blir en icke-fråga, säger Kata Nylén och tillägger:

– Men med det sagt möter jag dagligen personer som är otroligt oroade och verkligen har klimatångest. Så de finns ju.

Fakta.Så kan du hantera oro och ångest för klimatförändringar

Hitta andra och engagera dig: Många upplever att de mår bättre av att göra bra saker för klimatet och miljön och det kan vara bra att hitta ett sammanhang med andra som känner likadant.

Utbilda dig: Det kan hjälpa att lära sig mer om hur klimatet och miljön påverkas, och att försöka se de positiva saker som görs för klimatet.

Begränsa nyhetsintaget: Om du mår mycket dåligt kan det vara bra att tillfälligt undvika nyheter om klimat och miljö.

Återhämta dig: Gör saker som du mår bra av och som ger energi, som att ägna dig åt en hobby, skola, jobb, vänner och familj. Ät hälsosamt, sov tillräckligt och rör på dig.

Känn hopp: Genom att till exempel förstå information om klimatförändringar, känna att du skapar förändring eller tro på att samhället kan förändras.

Källa: 1177.

Läs mer:

”Om vi inte pratar med barnen skapar vi mer klimatångest”

Maria Gunther: Boten mot klimatångest är att agera

Share.
Exit mobile version