Rököl, eller rauchbier, är ett mellanmörkt lageröl där delar av malten bytts ut mot malt som rökts, traditionsenligt ofta med bokved.

Enkelt kan man säga att ju mer rökmalt, desto rökigare blir ölet. Förr var i princip allt öl rökigt, eftersom det var med just ved och eld som malten torkades. Sedan en lång tid tillbaka lever traditionen som starkast i tyska Bamberg. Men i dag finns också gott om mindre traditionsbundna rököl, där de rökta inslagen kan komma från en rad kreativa metoder och i alla olika ölstilar. Oavsett är rök (i en balanserad form) både en smakbrygga och en smakbärare.

Du behöver alltså inte nödvändigtvis möta upp rökighet i öl med rökighet i mat. Ett rökigt öl till en bit sill och skaldjur kan vara fantastiskt, där den mörkare maltkroppen kontrasterar på ett smakförhöjande sätt. Med det sagt går det också fint att möta rökighet med rökighet, vilket adderar ytterligare en smakbrygga som ofta leder fram till en superkombo. Och enklaste vägen dit är via grillen där både grillytan och den subtila röksmaken får helheten att lyfta både i ölet och i maten – något som förstärks om det också finns en sälta och en krämig textur, som sås eller ett kryddsmör, i anrättningen.

Tänk på att du vill ha ungefär samma smakintensitet på ölet som i maten. En grillad fisk kan serveras med ett lättare öl, medan en hårt grillad köttbit kräver ett fylligare.

Tips.Tre sorters rököl till grillat

Rököl från Helsinge Ångbryggeri

Ljusne • 36:40 kr • 50 cl • 5% • LS 88820

Ett elegant lageröl med knäckig maltprofil och subtil, men påtaglig, rökighet.

Drickan från Bottenvikens Bryggeri

Luleå • 36:90 kr • 33 cl • 6,5% • LS 30501

Ett samarbetsöl med Snausarve Gårdsbryggeri där man använt gotländsk, torvrökt malt vilket ger en behaglig rökighet till den knäckiga maltkroppen.

Katalysator Rauchbock från Närke Kulturbryggeri

Örebro • 41 kr • 33 cl • 8,5 % • LS 37415

Stort och smakrikt med en tydlig rökighet i en rund, mörkare maltkropp som bjuder på en tydlig sötma, samt en behaglig beska som balanserar.

Läs mer: Lär dig mer om öl i DN:s ölskola

Share.
Exit mobile version