Fredrik Eriksson driver tillsammans med Patrik Högberg restaurangen på Nationalmuseum, där bland andra Erik Nilsson och Tua Öhman Sahlgren arbetar. Den är en mötesplats för mat, konst och kultur och ett sätt att ta del av museet även om man inte tittar på utställningarna.

– Vi försöker avdramatisera måltiden lite, samtidigt skapar restaurangen en speciell känsla i huset, tycker Fredrik Eriksson.

Här serveras lunch och fika, både matigt och sött, under museets öppettider. Kvällstid hålls ofta event och konferenser.

– Rätterna vi har tagit fram recept på här representerar påsken och ger en bra bild av var vi står gastronomiskt. Vi försöker utveckla det gröna konceptet och låta klassisk svensk husmanskost möta europeiska influenser, säger Fredrik Eriksson.

Potatis- och cheddarroyal med matjessill och brynt smör

En ”royal” är ett slags lyxig ugnsomelett. Den kan toppas på olika sätt, här har vi valt traditionellt svenska påsksmaker som matjessill, gräslök och gräddfil. Lite brynt smör på toppen gör den extra smaskig.

• Läs hela receptet här

Ansjovisdressad kålsallad med parmesan och mandlar

Det här är som en kålbaserad variant av caesarsallad, men med ansjovis i dressingen i stället för sardell. Perfekt som sallad på en buffé eller som tillbehör till grillad kyckling eller lax.

• Läs hela receptet här

Laxsallad med bakade betor, kapris och pocherat ägg

Ett perfekt sätt att använda små överblivna bitar lax från påskbordet. Använd alla rester du kommer över. I detta recept har vi använt rökt och gravad lax men det går lika bra med varmrökt, inkokt eller grillad.

• Läs hela receptet här

Sotad lammtartar med auberginekräm och tomatvinägrett

Lammet steks snabbt på hög värme så att det får grillad smak men röd kärna, och finhackas till en tartar. Tillsammans med auberginekrämen som blir nästan smörig i konsistensen och tomatvinägretten som är både söt och syrlig blir det här en superkombo.

• Läs hela receptet här

Varm inkokt röding med pressgurka, potatis och Sandefjordsås

En klassisk påskrätt i nytappning. Den inkokta fisken och pressgurkan samsad med potatis – både krossad och i frasiga friterade strimlor – och en smörig sås. Ät som ensamrätt eller som del i en buffé.

• Läs hela receptet här

Påsktårta med citron

Gul, söt och syrlig – den här tarten passar perfekt både till påsk och till andra vår- eller försommarfester. Den kan förberedas ända fram till sista steget. Ät som den är, eller garnera som du vill – kanske med ätbara blommor?

• Läs hela receptet här

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version