Inte långt efter New York-börsens öppnande på tisdagseftermiddagen svensk tid hade värdet på den tidigare presidenten Donald Trumps mediebolag stigit med över 60 procent. Vid stängning landade kursen på plus 23 procent, och på onsdagen steg aktien med ytterligare 18 procent.

På torsdagen innan USA-börsernas öppning är värdet mer än 60 procent högre än när handeln började på tisdagen. Det är en anmärkningsvärd rörelse för ett bolag av den här typen, konstaterar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

– Man har ganska få användare, jämfört med Meta så är det ingenting, och man tappar användare och man går inte plus. Jag tror inte folk köper det här bolaget för att man tror så mycket på verksamheten, det är något annat, någon slags hajp, säger hon.

Bolaget består till största del av sociala medie-plattformen Truth Social som Trump lanserade efter att ha blivit utsparkad från de mer traditionella plattformarna.

Aktien var under tisdagen en av de mest handlade i USA, men i Sverige är intresset desto svalare. Hos nätmäklaren Avanza hade omkring 1 000 kunder köpt på sig aktier motsvarande ett medianinnehav på 3 000 kronor under onsdagen. Hos konkurrenten Nordnet köpte 400 personer under premiärdagen och ytterligare runt 300 hoppade på dagen efter.

– De populära bolagen hos oss har tiotusentals ägare. Tittar man på typ Investors nivå, de allra största, så är det hundratusentals ägare. Så det är en liten andel. Samtidigt har de precis gjort debut här så det ska bli spännande följa detta och se var det tar vägen, säger Avanzas sparekonom Philip Scholtzé.

Frida Bratt kallar det för en ”meme-aktie” och refererar till den samordnade rusningen i spelbutikskedjan Gamestop för några år sedan. Fans av bolaget samordnade sig och köpte stora mängder aktier som gjorde att värdet sköt i höjden.

Det gjordes inte för att man såg något egentligt värde i företaget utan som en nostalgisk aktion mot de stora fonderna som hade blankat aktien, alltså satsat på att bolaget skulle gå dåligt.

– Utifrån ser det för mig ganska mycket ut som att det här är ett bolag som bygger på användare som är lite av en Trump-fanclub. Sedan kan jag inte uttala mig om vilken potential som finns men som det ser ut nu är den här hajpen anmärkningsvärd, säger Bratt.

Hon tycker att det säger något om läget på aktiemarknaden just nu.

– Det är många kurser som står i topp och det är rekord på många börser. Det är hög riskaptit just nu och det tycker jag reflekteras i att en sådan här aktie kan få en sådan här start, säger Frida Bratt.

Styrelseordförande i bolaget är Donald Trump, som äger omkring 60 procent av bolaget. Hans innehav är efter kurslyften värt över 5 miljarder dollar.

Läs även:

Så lyckades småsparare på Reddit skaka Wall Street

Barns aktieägande har minskat kraftigt

Share.
Exit mobile version