Ingredienser.Julskinka

Blir 1 julskinka, 20 min + 10 min i ugn

1 julskinka, färdigkokt, 3–4 kilo
2 tsk rosmarin eller 1 msk färsk
2 tsk salvia eller 1 msk färsk
10 kryddpepparkorn
1 dl panko eller vanligt ströbröd
1 msk rapsolja
3 msk dijonsenap
2 msk svensk senap
1 äggula
1 msk Maizena majsstärkelse

Garnering:
apelsin eller klementin, fint strimlat skal
färska örter i en bukett, t ex rosmarin och salvia
svartkål

1.  Sätt ugnen på 225 grader. Ta skinkan ur förpackningen och ta vara på spadet som kan användas i såser och soppor om man inte använder det till ”dopp-i-gryta”. Skär loss svålen, spara ca 1 cm av fettet på skinkan. Jämna till den så att den får en fin rundad form.

2. Finhacka örterna om färska används. Stöt kryddpeppar i mortel. Krossa pankoströbrödet genom att krama sönder det med händerna. Blanda ströbrödet med olja för att det ska få fin färg vid griljeringen.

3. Rör ihop de båda senapssorterna med äggula och hackade örter. Sikta ner majsstärkelse och blanda väl. Lägg skinkan i en långpanna med bakplåtspapper. Bred på senapsgriljeringen och strö över ströbrödet. Klappa in det lätt med händerna, så att det fastnar.

4. Sätt in skinkan i nedre delen av ugnen. Griljera skinkan i 10–15 min tills den fått fin gyllene färg. Ta ut skinkan och låt den kallna. Kyl om den inte ska ätas direkt.

5. Vid servering: Skär skinkan med mycket vass kniv i tunna skivor. Garnera med strimlor av apelsin eller klementin, en liten örtbukett och svartkål.

Läs mer: Sill, köttbullar, knäcke och sötsaker – här hittar du fler tips på julmat

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version