”Våren har kommit. ”O, hur härligt majsol ler” sjöng Uppsalastudenterna i radio på Valborgsmässoafton och det var nästan outhärdligt ljuvt att höra. Solen har strålat över hela helgen och det har äntligen blivit litet varmt efter denna fruktansvärda vinter. I går tågade nästan hela Stockholm till Gärdet för att demonstrera i ett enigt medborgartåg över alla partier. Fru Stäckig o. Göran var med mig och barnen och tittade på. Hela stan var som en bikupa.

Idag har Karin och jag varit i Judarnskogen och verkligen sett, att våren kommit. Det är något så egendomligt med våren i år; man kan inte låta bli att vara glad åt den men på samma gång känns det ännu mer outhärdligt att tänka på att människor dödar varandra, medan solen lyser och blommorna spirar.”

Ur Astrid Lindgrens krigsdagbok från 1940

Nässelsoppa med löskokt ägg

Nässelsoppa går att tillaga på många olika sätt – en del äter den nästan som en buljong, andra reder den. Men några saker har recepten gemensamt: nässlorna ska vara väldigt späda, grönsaksbuljongen måste vara av god kvalitet, och så ska soppan inte koka för länge.

• Läs hela receptet här

Inkokt gös med pepparrotscrème och dillmajonnäs

Den här inkokningslagen fungerar bra även till annan fisk, men tänk på att tiden i ugnen skiljer sig åt beroende på vad du kokar in och tjockleken på fisken. Förbered gärna rätten en eller ett par dagar före servering – då smakar den som bäst.

• Läs hela receptet här

Gräddkokta sommarprimörer

Den här salladen går att variera utifrån vilka grönsaker du har hemma och vad som är i säsong. I receptet finns förslag, men använd dina favoriter! Servera gärna tillsammans med stekt fläsk eller fisk.

• Läs hela receptet här

Krusbärskräm

”Krusbärskräm … och kräm … och annan kräm.” Det är vad Lisabet i Astrid Lindgrens bok ”Madicken” tycker är godast. Till frukost, mellanmål eller efterrätt – en syrlig krusbärskräm passar till de flesta tillfällen. Om du vill ha variation i smaksättningen är kardemumma, färsk vaniljstång, ingefära eller kanel kryddor att experimentera med.

• Läs hela receptet här

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version