Läs också Jens Linders krönika: Vikingarna visste hur man ordnar grillfest

Grillbakade rödbetor med svecia och svenska örter

Rödbetor blir så goda på grillen. Men skynda långsamt, lagas betorna för snabbt och hett kan de dra ihop sig för fort och bli hårda och torra. Så ha tålamod.

• Läs hela receptet här

Fakta.Reglera det rökiga

Hur rökig man vill ha sin grillmat kan man själv reglera. Själva grillgallret ger ju en rostad smakton på exempelvis kött och fisk, men egentligen inte någon kraftig röksmak. Ju mer direkt grillning, desto mer droppar det ner på själva glöden, och ju mer små rökpuffar tränger in i maten.

Vill man ytterligare förstärka rökigheten kan man tillsätta spån i en metallbytta (eller särskild rökbox) och låta det pyra under lock. Det passar särskilt bra när man ska långsteka kött. Vill man bara skapa en diskret grillton, hoppar man över spånen.

Portermarinerad fläskkarré

Det här är det svenska svaret på brisket från Texas. Karrén är en perfekt råvara, fin och fet, med mycket smak, men motspänstig och rejäl textur som behöver lång och långsam tillagning. Pensla med pepparrotsmopp under tillagningen.

• Läs hela receptet här

Grillbakad färskpotatis

Det går att baka färskpotatis bara som den är, om man håller låg värme. Men denna variant, när man förkokar potatisarna, blir mjukare och saftigare.

• Läs hela receptet här

Plommongrillsås

Först hade jag tänkt härma barbecuesåser från USA, genom att koka ner plommonen till en slät sås. Men efter att ha provsmakat några av frukterna kändes det fel att sylta till denna härliga friskhet. Därför blev det en varsam kompott med ren fruktsmak, som passar så fint till fläskköttet.

• Läs hela receptet här

Krabbelurer med äppelgrädde

Dessa godsaker är ett mellanting mellan sockerkaka och plättar. De har sitt ursprung i Tyskland, och var från början friterade bollar och mycket populära i Götaland och Norge. Men sedan länge steks de i stället i panna på spisen. Jag har gjort en variant på grillen, som fick trevliga rökiga toner, eftersom jag la på alspån på en bricka och gräddade dem under lock på indirekt värme.

• Läs hela receptet här

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version