De stigande havstemperaturerna har lett till en global massblekning av korallreven i havet. Det är den andra på tio år, den fjärde någonsin.

Det bekräftar forskare vid den amerikanska myndigheten National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) och The International Coral Reef Initiative (ICRI) i ett uttalande under måndagen.

– När världshaven fortsätter att värmas upp blir korallblekning vanligare och allvarligare, säger Derek Manzello vid NOAA Coral Reef Watch program.

Fakta.Korallblekning

● Massblekning är ett symtom på stress. Koraller kan drabbas av en viss grad av blekning varje sommar, vilket är naturligt. Men klimatförändringar och varmare vatten orsaker massblekning. I takt med planetens klimatförändringar blir massblekningarna allt allvarligare och vanligare, vilket resulterar i att korallreven inte hinner återhämta sig.

● Global massblekning uppstår när minst 12 procent av korallreven i Atlanten, Stilla havet och Indiska Oceanen har bekräftats uppleva värmestress under 12 månader.

Källa: Australian Institute of Marine Science och The Guardian.

Sedan februari 2023 har omfattande korallblekning dokumenterats i alla världshav på både norra och södra halvklotet. Totalt har cirka 54 procent av världens korallrevsområden drabbats, konstaterar forskarna vid NOAA.

Och massblekningen tilltar.

Andelen revområden som upplever värmestress på en nivå som orsakar blekning har ökat med ungefär en procent per vecka, skriver Derek Manzello till CNN.

– Det är troligt att den här massblekningen kommer att överträffa den tidigare toppen på 56,1 procent snart.

Korallrev kan återhämta sig från blekning, men om havstemperaturen är hög under lång tid kan leda till massdöd av koraller. Det hotar i sin tur de arter och näringskedjor som är beroende av dem.

Läs mer: Forskare: Värmerekorden i haven är chockerande

Share.
Exit mobile version