– Jag tappade hakan när jag såg 8-åringar som var så svaga att de var tvungna att ta stöd när de skulle resa sig från en stol. Det är en riktig ögonöppnare om vart vi är på väg, säger Mai-Lis Hellenius, som är professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska institutet, och en av forskarna bakom studien.

Nästan vart fjärde barn i åldern 6-9 år hade övervikt eller fetma 2021-2022. Att ha övervikt i barndomen är en riskfaktor för flera sjukdomar senare i livet, till exempel hjärtkärlsjukdomar och typ 2-diabetes.

Det är känt sedan tidigare att kombinationen av stort midjemått (bukfetma) och svaga muskler är särskilt allvarligt för hälsan. Tillståndet kallas sarkopen fetma. Hittills har man bara studerat sarkopen fetma bland vuxna och äldre i Sverige.

Forskarna Mai-Lis Hellenius vid Karolinska institutet och Gisela Nyberg vid Gymnastik- och idrottshögskolan har nu undersökt om det finns en liknande koppling mellan bukfetma och muskelstyrka även bland barn i Sverige. De har undersökt en grupp om 67 barnfamiljer med åttaåriga barn och deras föräldrar.

Familjerna ingår i interventionsprogrammet ”En frisk generation”, som stödjer barnfamiljer i områden med begränsade resurser att få mer hälsosamma levnadsvanor. Hälften av familjerna ingick i studien, och de andra väntade i ett år och fungerade som kontrollgrupp.

En hälsoundersökning visade att 4 av de 30 flickorna (13 procent) och 13 av 37 pojkar (35 procent) hade bukfetma. Det betyder att barnen hade ett midjemått på 66 centimeter eller mer. Forskarna mätte även föräldrarnas midjemått. Ungefär 53 procent av mammorna och 24 procent av papporna visade sig ha bukfetma.

Forskarna undersökte också muskelstyrkan i benen hos både barn och föräldrar. Det gjordes genom ett så kallat klivhöjdstest på en höjbar låda. Deltagarna fick kliva upp på ett ben i taget på lådan, vars höjd ökar för varje mätning. Den som har starka benmuskler klarar av att kliva upp på en högre låda.

Sambandet var tydligt: Ju högre midjemått och mer bukfetma – desto sämre benstyrka.

– Det visade sig att om föräldrarna hade svaga benmuskler så hade barnen det också. Det är inte förvånande, levnadsvanorna brukar ju vara lika inom en familj och man delar samma gener, säger Mai-Lis Hellenius.

Men varför är det särskilt allvarligt att ha en kombination av mycket fett runt buken och svaga muskler i till exempel benen? Mai-Lis Hellenius förklarar att cellerna i fettet runt organen i buken är mer aktiva än till exempel fettceller runt höfter och på baken. Cellerna släpper ut fetter och små proteiner som tar sig in i blodomloppet och påverkar kärl, lever, blodfetter, blodsocker och blodtryck.

– Bukfetma kan också öka inflammationer i kroppen. Det är helt klart den farligaste formen av övervikt, säger hon.

Den som har starka muskler kan få ett slags skydd mot flera av de negativa effekterna av att ha för mycket fett runt buken. Muskelcellerna tar till exempel upp socker ur blodet och producerar proteiner och andra ämnen som har antiinflammatoriska egenskaper.

– Om man har starka muskler i till exempel benen så blir bukfetman inte så farlig. Den som är muskelsvag riskerar att drabbas hårdast av bukfetmans negativa hälsoeffekter, säger Mai-Lis Hellenius.

Den nya studien har begränsningar; den är liten och bara gjord bland familjer i ett utsatt område i södra Stockholm. Mai-Lis Hellenius är dock övertygad om att det kan se likadant ut i till exempel Hofors eller i andra mindre samhällen utanför storstäderna.

– Vår livsstil med låg fysisk aktivitet och oregelbundna matvanor med stor andel snabba kolhydrater och mycket mättat fett ser likadan ut över hela landet, säger hon.

Studien är publicerad i tidskriften Acta Paediatrica. Hjärt- och lungfonden är en av finansiärerna bakom studien. Generalsekreteraren Kristina Sparreljung vill att regeringen tar fram en handlingsplan för att förebygga ohälsa bland barn och unga.

– Stillasittandet måste brytas och vi måste få mer hälsosamma matvanor, säger hon.

Hjälp barn att röra på sig

Försök att lägga grunden för goda vanor kring aktivitet och mat tidigt, det är avgörande för barns hälsa. Här är tips på hur du som förälder kan hjälpa ditt barn att bryta stillasittandet – och samtidigt må bättre själv:

Gå, cykla eller åk kollektivt med ditt barn till skolan.

Lek med barnen utomhus minst en gång om dagen.

Sätt en timer och ta gemensam paus från alla skärmar var trettionde minut.

Ta trapporna med barnen i stället för att ta hiss eller rulltrappa.

Källa: Hjärt- och lungfonden och Mai-Lis Hellenius, KI.

Midjemåttet visar bukfetma

Gränsen för bukfetma går vid ett midjemått på:

– 88 cm eller mer hos kvinnor.

– 102 cm eller mer hos män.

– För barn varierar gränsen med åldern. För 8-åringar går gränsen vid 66 centimeter eller mer.

Läs mer:

Fettlever ökar dramatiskt – så vet du om du är drabbad

MIrakelmedel mot fetma fungerar inte för alla

Share.
Exit mobile version