– Häpp!

Seniorgruppen står uppradade i sina taekwondo-dräkter och sparkar åt alla väderstreck på kommando. Varje tisdag träffas de för en timmes träning och efterföljande fika i kampsportlokalen i Västberga i Stockholm. Nedre åldersgränsen är 65 år och den äldsta utövaren har fyllt 80 år.

– Jag visste knappt vad taekwondo var. Många är rädda för kampsport, men det är ju så mycket mer än bara kampen. Det är respekt för varandra, disciplin och jättebra fysisk träning, jag är besjälad av det här, säger Ann-Catrine Hammarström.

Impact kampsportcenter drivs av Pernilla Johansson som länge jobbat med att ge kampsport en social dimension. Träningen är anpassad efter deltagarnas nivå, har man svårt med balansen kan man hålla i räcket, en kvinna sitter i rullstol.

– Jag tror att de uppskattar sammanhållningen mest. Vi gör också mycket annat ihop. Pensionärerna hjälper till på barntävlingar och står i kaféet. Det är fint att få vara i ett sammanhang och ha ett uppdrag, säger Pernilla Johansson.

Ann-Catrine Hammarström hittade hit via seniormässan för två år sedan och tyckte det var fantastiskt med kampsport för seniorer.

– Taekwondo innehåller allt, fokusering, rörlighet, balans, fallteknik, styrka och slag, med respekt och disciplin. Och himla gott fika. Jag är en sådan som springer iväg från Friskis, men här sitter man ned och pratar efteråt, det är också viktigt.

Fördomarna mot kampsport avfärdar hon snabbt.

– Du måste inte sparka upp i taket, slåss och hoppa flera meter upp i luften som i filmer som Kill Bill. Man börjar utifrån sig själv och anpassar träningen efter det.

På sparringgolvet står Kerttu Jokela, 74 år, vars tidigare idrottserfarenhet var att ”sporta” från gården till bussen på landet. Nu har hon avancerat till gult bälte. Hon vill gärna rekrytera fler äldre och har delat ut pensionärsflyers iklädd taekwondo-dräkt i Liljeholmen.

– Jag kände mig välkommen här från första sekund. Vi skulle behöva kurser för äldre i självförsvar och hur man faller och snubblar utan att skada sig. Det är ju det som kostar samhället, att reparera kroppar, säger Kerttu Jokela.

Ricardo Suarez, 68 år, inspirerades att börja träna när han och frun följde barnbarnen till taekwondon.

– Taekwondon här handlar inte bara om fysisk hälsa utan även om psykisk och social hälsa. Det är inte som att gå till ett privat gym och känna sig ensam, utan fyller också en social funktion.

I sitt tidigare jobb i äldrevården såg han en utbredd ensamhet.

– Det är viktigt att seniorer har ett liv, det kan inte vara meningslöst. Vi idealiserar ofta pensionen men det finns risk att man isolerar sig. Pensionen är en livskris och man måste hitta något så man inte blir sittandes i soffan och samlar frimärken. Det är viktigt med ett ställe där man känner sig välkommen.

På plats i lokalen finns även socialminister Jakob Forssmed (KD) som sparrar mot Ricardo Suarez. Ministern är på besök med anledning av att regeringen nu ska satsa mer resurser på senioridrott.

– Det behövs en knuff och en infrastruktur för senioraktiviteter, allt från dans till kampsport. Det är något av de viktigaste en politiker kan göra för pensionärer, säger Ricardo Suarez.

Enligt Riksidrottsförbundet är äldreidrottandet i föreningar lågt. Upp till 12 år idrottar nästan 80 procent av befolkningen, jämfört med bara 20 procent från 68 år till 80 år.

– Vi har haft stort fokus på ung idrott och inte sett det som något viktigt för hela livet. Nu satsar vi på att fler äldre ska få chansen. Det växer fram nya idrotter, som gåfotboll där man spelar fotboll på ett sätt så att så många som möjligt kan vara med, säger Jakob Forssmed.

Flera rapporter från Riksidrottsförbundet visar att senioridrott stärker äldres fysiska hälsa och ger ett socialt lyft. Socialministern är nyutsedd representant i WHO:s ensamhetskommitté som klassar ensamheten som ett globalt och växande hälsoproblem.

– Ensamhet är ett utbrett problem i många länder, precis som i Sverige. Vi vet att ofrivillig ensamhet både försämrar och förkortar våra liv. Kroppen protesterar mot att leva i det tillståndet, säger Jakob Forssmed.

Både svensk och internationell forskning visar att ensamhet och social isolering ökar risken för att dö i förtid. Enligt SCB är ensamheten i landet störst bland unga och äldre och kommunerna har nu fått pengar för att aktivt söka upp äldre och erbjuda hälsosamtal. Folkhälsomyndigheten ska ta fram en nationell strategi mot ensamhet för att engagera hela samhället.

En månad före träningskvällen i Västberga samlar socialministern representanter från näringslivet för att prata om storföretagens roll i att bryta den ofrivilliga ensamheten.

– Att bara lyfta frågan är viktigt. Det berör väldigt många i samhället men är lite tabubelagt att prata om. All form av utanförskap är ju en utmaning för hela samhället, alla måste hjälpas åt och näringslivet är naturligtvis en viktig del, säger Karin Johansson, vice vd, Svenskt näringsliv.

Många företag vittnar om ensamhet och utanförskapsproblem inom sina verksamheter, inte minst bostadsbolagen.

– Det är inte ovanligt att folk felanmäler en droppande kran men det enda de egentligen vill är att få en pratstund. När vi kommer sitter de där och väntar med kaffet påslaget. Det är ett bevis på att det finns väldigt många människor i ofrivillig ensamhet, säger Kent Persson, samhällspolitisk chef för Heimstaden.

Bostadsbolagen försöker nu bygga samlingspunkter i sina områden och anser att politiken måste ta större ansvar i stadsplaneringen för att skapa trygga mötesplatser.

– Vi har haft stort fokus på att bygga många små lägenheter. Risken finns att vi nu får hela gårdar där människor blir ensamma. Det naturliga mötet mellan en mormor i huset och barnfamiljerna skapar liv och ökar samhörigheten. Det sociala kittet får vi inte bygga bort, säger Kent Persson.

Unga och gamla känner sig ensammast

Ungefär var fjärde person (26 procent) i befolkningen 16 år och uppåt uppger att de besväras av ensamhet och isolering. De allra flesta upplever lätta besvär (23 procent) men en del har svåra besvär (3 procent).

Det skiljer sig mellan olika åldersgrupper. En av tre unga vuxna mellan 16 och 29 år uppger att de har lätta besvär av ensamhet och isolering. Bland de äldsta, 85 år och äldre, uppger 40 procent av kvinnorna och nära 30 procent av männen, att de har lätta besvär av ensamhet och isolering.

Svåra besvär av ensamhet och isolering är vanligast i gruppen unga män 16–29 år (7 procent).

I åldern 16–44 år svarar dubbelt så många män som kvinnor att de saknar någon att anförtro sig åt. Var fjärde man i åldern 16–29 år saknar någon att anförtro sig åt.

Källa: Nationella hälsoenkäten, 2022, Folkhälsomyndigheten

Många företag ser precis som socialministern både möjligheter och problem med digitaliseringen.

– Digitala verktyg kan vara positiva, men vi ser även att många unga har svårt med sociala kontakter. De tycker det är jobbigt att gå på restaurang och möta personer och går hellre till ställen där man beställer maten via app, säger Jakob Forssmed.

Ministern är både överraskad och tagen över responsen från storföretagen efter mötet på Rosenbad.

– Det visar att det är viktigt att betrakta ensamhet som ett samhällsproblem och att många aktörer kan bidra för att minska den. Forskning pekar på att ensamhet påverkar oss på djupet. Det sliter på immunförsvaret att vara ensam under en längre tid.

Vad gör du själv när du känner dig ensam?

– Jag har lyxen att ha många vänner och familj runt omkring mig, jag är kyrkligt aktiv och där kan man träffas på kyrkkaffe. Förutom sociala kontakter tror jag att vi behöver mer existentiella möten för att ventilera andra frågor, säger Jakob Forssmed.

Kontakt och mötesplatser

BRIS

För dig under 18 år, ring tel. 116 111 eller chatta på bris.se.

Jourhavande kompis

Chatt för dig under 25 år av Röda Korsets ungdomsförbund, via jourhavandekompis.se.

Jourhavande medmänniska

För dig som behöver prata med någon på natten. Tel. 08-702 16 80. Chatt via jourhavande-medmanniska.se.

Röda korset

För dig som är äldre och ofrivilligt ensam (rodakorset.se).

Äldrelinjen

För dig över 65 år som behöver någon att prata med. (Mind) 020-22 22 33.

Makalösa föräldrar

Stöd för föräldrar och deras barn genom lokalföreningar och familjenätverk i hela Sverige. (makalosa.org)

Citypolarna

För dig som vill skapa aktiviteter eller hänga med på andras hobbies. (citypolarna.se).

Seniorval mötesplatser

Träffa andra för att umgås eller hitta på olika aktiviteter (seniorval.se)

Äldrekontakt

Äldrekontakt arbetar för att bryta social isolering bland ensamma äldre. (aldrekontakt.se).

Fakta: Folkhälsomyndigheten

Läs mer:

Så farlig är ensamheten för din hälsa

Share.
Exit mobile version