Antalet fall av den fästingburna sjukdomen TBE var förra året det högsta sedan sjukdomen blev anmälningspliktig, 2004. Från 2022 har antalet fall ökat med 28 procent.

– Smittan sprids också till allt fler regioner i Sverige. Tidigare var spridningen geografiskt begränsad till framför allt Stockholms skärgård och områden runt Mälaren. Nu har smittan spridits både norrut, söderut och västerut, samtidigt som antalet fall ökar, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten och professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin.

TBE är en allvarlig sjukdom som kan leda till hjärnhinne- och hjärninflammation och i värsta fall döden. De flesta som smittas får inga symptom alls. Andra får influensaliknande symtom.

– Ökningen beror bland annat troligtvis på att det varmare klimatet bidrar till ökad förekomst av fästingar samt på förändringar i utbredningen av deras värddjuren, inklusive gnagare, förändras. Vi kan vänta oss att antalet fall fortsätter att öka, säger Magnus Gisslén.

I Sverige finns vaccin som skyddar mot TBE.

Fakta.Flera sjukdomar ökar i Sverige

Grupp A-streptokocker är en vanlig bakterie som orsakar bland annat halsfluss och svinkoppor. Grupp A-streptokocker som leder till svåra sjukdomar kallas för invasiva grupp A-streptokocker. I värsta fall kan den som drabbas få sepsis eller nekrotiserande fasciit, en form av djup mjukdelsinfektion. Antalet fall har under de senaste åren ökat.

TBE sprids till människor via fästingbett. De flesta som smittas får inga symptom alls, medan andra får feber och muskelvärk. Ungefär 20-30 procent av de som insjuknar drabbas senare av en andra TBE-fas med symtom på hjärn- eller hjärnhinneinflammation, exempelvis svår huvudvärk och hög feber. TBE ökar i Sverige och förra året, ett rekordår, inrapporterades 600 fall. Sjukdomen finns främst i södra Sverige.

Under sommaren och hösten 2023 sågs även en ökning av harpest. Sjukdomen drabbar främst gnagare men kan på olika sätt överföras till människor exempelvis genom insekter eller beröring.

Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177

Den sexuellt överförbara sjukomen gonorré ökar också. Den stigande trenden har synts i åtminstone tio år med undantag för pandemin. Majoriteten som smittas av gonorré är män som har sex med män, men smittan ökar nu även bland kvinnor.

– Ökningen syns även i andra delar av Europa och världen. Riktigt vad det beror på vet man inte, det kan ha med antalet oskyddade sexuella kontakter att göra, men det kan också hänga ihop med testning. Vad gäller klamydia ser vi inte samma ökning, även om antalet fall är fler.

Gonorré orsakas av en av en bakterie som kan finnas i slidan, urinröret, ändtarmsöppningen, svalget och ögonen. Att det svider när man kissar eller att man får flytningar från slida eller penis kan vara symptom på gonorré, men många som smittats får inga symptom alls. Smittan överförs via samlag eller genom oralsex.

– Tittar man ut i världen finns mycket antibiotikaresistens mot gonorré och stammar som är väldigt svårbehandlade. Det är ett stort problem, säger Magnus Gisslén.

Grupp A-streptokocker är en vanlig typ av bakterie som kan orsaka bland annat halsfluss och svinkoppor. Bakterierna kan också leda till allvarliga infektionssjukdomar – invasiva streptokockinfektioner – något som de senaste åren ökat rejält i Sverige.

– De invasiva streptokockinfektionerna kan drabba vem som helst, oavsett hur gammal man är och om man varit frisk tidigare. Det är ovanligt, men de som drabbas kan drabbas väldigt hårt av sepsis, även kallat blodförgiftning, eller nekrotiserande fasciit, en form av djup mjukdelsinfektion.

Till mjukdelarna räknas bland annat muskler blod- och lymfkärl samt nerver.

I februari 2024 registrerade över 200 fall av invasiva streptokockinfektioner i Sverige, vilket är det högsta antalet sedan sjukdomen blev anmälningspliktig 2004. Den stigande trenden syntes redan under 2022 och 2023.

Det indikerar att även lindriga grupp A-streptokockinfektioner ökar i samhället, även om de inte registreras.

– De invasiva streptokockinfektionerna är toppen på isberget, säger Magnus Gisslén.

Kikhosta är också på uppgång igen, men fallen är fortsatt färre än före pandemin. Hiv, hepatit B och hepatit C är tre sjukdomar som minskade under 2023.

Share.
Exit mobile version