Från och med nästa år ska regionens egen vårdgivare, Stockholms centrum för ätstörningar, ta över de patienter som nu vårdas på Mandometerkliniken och som är i behov av specialiserad ätstörningsvård. De svårast sjuka patienterna kommer att vårdas i det nya Ungdomens hus, vid Gamla Karolinska i Solna.

– Ätstörningsvården ska också bli en tydligare del av den psykiatriska vården, öppenvård ska erbjudas inom den specialiserade vuxenpsykiatrin, säger Maria Andersson, enhetschef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen, med ansvar för psykiatrin.

Vårdcentralerna ska vidareutbildas och ha ett fortsatt uppdrag att identifiera ätstörningsproblematik och remittera patienter till rätt vårdnivå.

Tidigare har specialistvården för ätstörningar i Stockholm varit uppdelad mellan Centrum för ätstörningar och den privata vårdgivaren Mandometerkliniken. Den sistnämnda har bedrivit både dagvård och slutenvård.

– Problemet har dels varit långa väntetider och dels att många av patienterna har stor samsjuklighet och är i behov av en mer sammanhållen vård, säger Maria Andersson.

Under förra året granskade Stockholms hälso- och sjukvårdsförvaltning Mandometerklinikens verksamhet och konstaterade att det fanns stora brister när det gäller individanpassad vård samt ”anmärkningsvärt få vårdkontakter med legitimerad personal”.

Mandometerklinikens vd, Cecilia Bergh tillbakavisar kritiken.

– Med det medicintekniska hjälpmedlet Mandometer individanpassas ätbeteende till varje patient, som har en och samma behandlare under hela behandlingen. Tillsammans med patienten uppdaterar behandlaren patientens individuella vårdplan. Varje patient har samma läkare, sjuksköterska och dietist under behandlingen. Alla medicinska undersökningar görs av legitimerade läkare eller legitimerade sjuksköterskor.

Mandometerklinikens avtal med region Stockholm slutar gälla i november 2024 och kommer då inte förnyas. Klinikerna kommer dock, enligt Cecilia Bergh, ”fortsätta ta emot patienter från hela landet”. Hon menar att omorganisationen i Stockholm enbart handlar om politik.

– Privata vårdgivare ska bort av ideologiska skäl. Ingen hänsyn har tagits till patientsäkerheten. Ingen hänsyn tas till behandlingsresultat, om patienterna blir friska och inte återfaller. Mandometerklinikerna har friskskrivit fler än 2000 patienter och sparat mer än 8 miljarder åt samhället, säger Cecilia Bergh.

– När beslutet fattades den 20 juni 2023 fanns ingen handlingsplan med konsekvens – och riskanalys. En handlingsplan som belyser både patient- och anhörigperspektiv borde ha föregått beslutet. Det finns fortfarande ingen sådan plan och vi vet inte vart patienterna ska överföras. Patienter och anhöriga frågar och inga svar finns.

Mandometermetoden

● Behandlingen bygger på fyra hörnstenar: Normalisering av ätbeteende, värme och vila, dämpning av fysisk aktivitet och social återuppbyggnad.

● Mandometer är ett medicintekniskt hjälpmedel som används för att normalisera ätbeteende och mättnad. Den registrerar tallrikens viktminskning under måltidens gång och genererar en kurva över patientens äthastighet.

● Med jämna mellanrum visas en mättnadsskala och patienten uppger sin mättnad. Mandometer används vid måltiderna varje dag tills ätbeteendet är normalt.

● Mando Group AB är ett privatägt sjukvårdsföretag med verksamhet på fem kliniker i Sverige, varav fyra i Stockholm.

Maria Andersson håller med om det finns vissa risker, men att det är något man får räkna med under en övergångsperiod. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen kommer att leda arbetet med att ta fram en handlingsplan kring det praktiska vid överföringen av patienter.

Ett annat problem är att Sverige fram till nu saknat nationella riktlinjer för hur sjukdomen, som främst drabbar kvinnor, ska behandlas. Socialstyrelsen kommer att presentera nya riktlinjer för ätstörningsvård under våren.

– Det ser vi fram emot, målet är att ge patienterna bättre tillgång till behandling som bygger på evidens, säger Maria Andersson.

Stockholms centrum för ätstörningar

● Erbjuder FBT som är en familjebaserad terapiform, särskilt anpassad för behandling av barn och ungdomar med ätstörningar. Behandlingen bygger på föräldrarnas aktiva engagemang och att barnet vistas i hemmiljö.

Inledande fokus är att häva svält och bryta beteenden som håller kvar ätstörningen.

● För vuxna patienter erbjuds behandling enligt KBT-E som är kognitiv beteendeterapi utvecklad för olika former av ätstörningar. Fokus i KBT-E är att arbeta specifikt med tankar och känslor som är kopplade till ätstörningen.

Läs mer: Signe levde dubbelliv för att kunna dölja sin anorexi

Share.
Exit mobile version