Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt

USA:s finansminister: Tullavtal med EU dröjer

maj 13, 2025

Första nomineringen av Edholm till L-ledare

maj 13, 2025

Pressen ökar på Putin att möta Zelenskyj

maj 13, 2025

Hundraårsjubileum för konstnären Ian Hamilton Finlay

maj 13, 2025

Ny rapport: Djup pessimism bland stockholmarna

maj 13, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » 30 år sedan ett av USA:s blodigaste terrordåd
Världen

30 år sedan ett av USA:s blodigaste terrordåd

NyhetsrumBy Nyhetsrumapril 18, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn

Arbetsdagen den 19 april 1995 hade just börjat i Alfred P Murrah-byggnaden där en rad federala myndigheter hade sina kontor. Alldeles utanför Oklahoma City hade Gulfkrigsveteranen Timothy McVeigh precis bestämt sig för att tidigarelägga sin plan att spränga huset i bitar, varför han packat färdigt sin bil i ottan – utöver den hemmagjorda bomben hade han bland annat med sig utvalda sidor av vit makt-litteratur.

I samband med att han rullade in mot Murrah tände han de väl tilltagna stubinerna, parkerade sedan på en avlastningsplats under en förskola och lämnade fordonet till fots mot en flyktbil. En 2,2 ton tung blandning av olika explosiva ämnen utlöstes: halva niovåningshuset rasade samman, hundratals andra byggnader förstördes, omkring 700 personer skadades och 168 dödades, varav 19 barn.

Den då 18 månader gamla PJ Allens mormor hade lämnat honom på förskolan, men som ett mirakel klarade han sig och blev terrordådets yngsta överlevare, om än med ärr från tredje gradens brännskador, förstörda lungor såväl som andra oönskade fysiska och psykiska minnen.

– Vid den här tiden på året, i april, är jag väldigt tacksam för att jag vaknar varje dag. Jag vet att vissa människor inte har haft samma tur, säger PJ Allen till AP.

I en ny dokumentärserie från National Geographic berättar anhöriga, överlevande, räddningsarbetare och andra drabbade om händelsen. Amy Downs, som då var en 28-årig anställd på en statlig bank och förlorade 18 kollegor, berättar att hon hade hamnat uppochner fastklämd under en stol.

Brandmannen Mike Shannon berättar å sin sida att han hörde hennes rop på hjälp och var på väg mot henne, men han av säkerhetsskäl var tvungen att vända om när ännu ett larm gick. Han vittnar om sin inre konflikt som plågat honom, om att överge en människa som ber för sitt liv.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

– Jag hade glömt bort att jag bad Mike Shannon att stanna kvar och jag kände inte till den kamp som han hade för att inte vilja lämna. Jag satte mig inte in i hans situation. Jag hatar att jag fick honom att känna som jag gjorde, säger Downs i dokumentären.

Liksom alla andra som var på platsen för McVeighs illdåd har brandmannen Chris Fields mycket starka och hjärtskärande minnen från dagen. Ett ögonblick av hans arbete bidrog också till att andra fortfarande har drabbande bilder kvar i sitt inre, närmare bestämt det Pulitzer-vinnande fotot när han i full uniform håller den 1 år och 1 dag gamla Baylee Almons döda kropp i sin famn.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

– Jag tittade bara ner på Baylee och tänkte ”Wow, någons hela värld kommer att rasa samman i dag”, säger Chris Fields till AP och tillägger att han tror att fler radikalpolitiskt motiverade våldsdåd av det här slaget dessvärre är att vänta.

– Jag oroar mig inte för det, men tror jag att det kan hända igen? Utan tvekan.

Det går bara att spekulera kring vad som hade hänt om McVeighs flyktbil inte saknat registreringsskyltar – det var därför polis stoppade honom på vägen och frihetsberövade honom för att han bar på ett dolt vapen. När utredare sedan kunde koppla hans närmast pulvriserade bil till en uthyrningsfirma som i sin tur kunde bistå med fantombilder blev det en smal sak för rättsapparaten att dra åt snaran kring honom.

Utredningen ledde också snabbt fram till att McVeigh hade medhjälpare. Den mest centrala, Terry Nichols, överlämnade sig till polisen i Kansas tre dagar efter dådet när han fått veta att han var efterlyst. Paret Lori och Michael Fortier hade också hjälpt McVeigh med att rekognosera Murrah-byggnaden och skaffa ett falskt körkort, men hon fick immunitet i åklagarsidans förhandlingar med maken som fick sitt fängelsestraff reducerat till tolv år i utbyte mot att vittna mot McVeigh och Nichols.

Efter gymnasiet och ett sabbatsår som värdetransportvakt tog McVeigh värvning som 20-åring. Liksom tidigare i hans liv reagerade hans omgivning på hans närmast besatta intresse för vapen och militären gav honom en varning sedan han burit en t-tröja med trycket ”White Power” på ett Ku Klux Klan-möte.

På förläggningen i Georgia blev han snabbt vän med plutonledaren Terry Nichols som delade hans bakgrund, intressen och världsbild. När de sedan omplacerades till en annan militärbas i Kansas träffade de Michael Fortier. Alla tre närde mer eller mindre ett hat mot myndigheter och odlade särskilt sin vrede mot FBI:s och vapenbrottsbekämpande ATF:s hantering av den kraftigt beväpnade domedagssekten i Waco dit McVeigh hade rest för att delta i protesterna mot den federala polisen belägring 1993 som slutade i katastrof just den 19 april.

Terry Nichols, som visserligen inte befunnit sig på brottsplatsen i Oklahoma City, dömdes så småningom till 161 livstidsstraff utan möjlighet till villkorlig frigivning för att ha hjälpt till att tillverka bomben som användes vid dådet. McVeigh dömdes till döden – då det första federala dödsstraffet sedan 1963 – för alla åtalspunkter, däribland mord, användande av massförstörelsevapen och explosiv skadegörelse med dödlig utgång.

McVeigh fick sin giftspruta framför ögonen på 232 av de 1 000 offer, anhöriga och räddningsarbetare som bjudits in den 11 juni 2001, på dagen tre månader före terrordåden mot World Trade Center, Pentagon och Pennsylvania. Han visade aldrig någon ånger över sitt dåd: ”Om det finns ett helvete, så kommer jag att vara i gott sällskap med många stridspiloter som också var tvungna att bomba oskyldiga för att vinna kriget”, löd några av McVeighs sista ord.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Pressen ökar på Putin att möta Zelenskyj

Världen maj 13, 2025

Trump har landat i Saudiarabien – med sikte på affärer

Världen maj 13, 2025

Fejkade stridsvagnar skickas till Ukraina – ska lura ryssarna

Världen maj 12, 2025

Kryphål kan leda till att Trump får behålla Qatars lyxgåva

Världen maj 12, 2025

Kina jublar över 90 dagars andrum – men än är det inte över

Världen maj 12, 2025

PKK:s upplösning kan vara positiv för Joakim Medin

Världen maj 12, 2025

Nathan Shachar: PKK:s upplösning förändrar turkisk politik i grunden

Världen maj 12, 2025

Rapport: Hela Gazas befolkning riskerar hungersnöd

Världen maj 12, 2025

Djalalis advokat: Han nekas rätt behandling

Världen maj 12, 2025

Redaktörens Val

Första nomineringen av Edholm till L-ledare

maj 13, 2025

Pressen ökar på Putin att möta Zelenskyj

maj 13, 2025

Hundraårsjubileum för konstnären Ian Hamilton Finlay

maj 13, 2025

Ny rapport: Djup pessimism bland stockholmarna

maj 13, 2025

Trump har landat i Saudiarabien – med sikte på affärer

maj 13, 2025

Senaste Nytt

Ledare: Donald Trumps 90-dagarsdoktrin lamslår ekonomin

maj 13, 2025

Egon utsattes för eldattack på bussen – utredningen nedlagd

maj 13, 2025

Morberg lämnar succén: ”Det finns en gräns”

maj 13, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?