– Grönfoder!, skrockade gubbarna föraktfullt vid brickbandet, så fort någon modig person i kön valde sallad eller någon annan grönsaksrätt. Kaninmat!
Det var tidigt 80-tal och maten som serverades på den stora lunchrestaurangen där jag jobbade var som regel brun och svensk, plågsamt präglad av vitpeppar och glutamat. Vegomat var i regel lika med ostomelett eller grekisk sallad.
Grönsaker som tillbehör var nästan alltid tärnade, frysta, sönderkokta, smaklösa och befriade från de fördelaktiga ämnen de påstods innehålla.
”Ät upp grönsakerna, de är nyttiga”, var en vanlig sägning, men det upplevdes ofta som en straffhandling. Så trist och onödigt det hela var!
Mycket har hänt sedan dess. Råvaror från växtriket är inte längre något nödvändigt ont, förstörda av livsmedelsindustrin och destruktiva köksrutiner. Butikerna dignar av allehanda sorter.
De kan lagas snabbt, så de passar in i vardagens begränsade tidsutrymme
Och så här års är nog läget allra bäst. Allt från lök och selleri till zucchini och vaxbönor har mycket smak, spänst och färg i dessa skördetider. Okej, priserna har gått upp, men om man drar ner på kött och fisk blir matkassen ändå inte dyrare.
Så dags att rensa bort de sista fördomarna om grönfodret och visa på det egentligen självklara: vegetabilier har större variation i form, färg och karaktär än det animaliska. Och bara man lagar klokt och grannlaga blir det så himla gott. Och de kan lagas snabbt, så de passar in i vardagens begränsade tidsutrymme.
Några råd inför grön matlagning: Köp råvaror som känns tunga och solida i handen. Välj bort det slokiga och sladdriga redan i butiken. Koka och stek lagom länge. Smaka och känn efter – är det så här du vill ha det? Alltför al dente kan upplevas beskt, för lång tillagningstid resulterar i kraftlösa smaker. Salta mot slutet och tillsätt gärna lite syrlighet för att friska upp. Väl bekomme!
Läs mer: Det är vardagslyx på riktigt – fyra gröna recept
Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!
















