Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt
Hansson tog första medaljen: ”Inte 100 procentigt nöjd”

Hansson tog första medaljen: ”Inte 100 procentigt nöjd”

december 5, 2025
Efter lagändringen – användandet av lustgas minskar

Efter lagändringen – användandet av lustgas minskar

december 5, 2025
Karl Dalén: Så fick Trump till slut sitt gyllene fredspris

Karl Dalén: Så fick Trump till slut sitt gyllene fredspris

december 5, 2025
DN väljer: Här är veckans bästa låtar, vecka 49

DN väljer: Här är veckans bästa låtar, vecka 49

december 5, 2025
Sverige utslaget i VM – vann förgäves

Sverige utslaget i VM – vann förgäves

december 5, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Jens Linder: Det kändes som ett straff att äta grönsaker
Mat & Dryck

Jens Linder: Det kändes som ett straff att äta grönsaker

NyhetsrumBy Nyhetsrumseptember 13, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn
Jens Linder: Det kändes som ett straff att äta grönsaker

– Grönfoder!, skrockade gubbarna föraktfullt vid brickbandet, så fort någon modig person i kön valde sallad eller någon annan grönsaksrätt. Kaninmat!

Det var tidigt 80-tal och maten som serverades på den stora lunchrestaurangen där jag jobbade var som regel brun och svensk, plågsamt präglad av vitpeppar och glutamat. Vegomat var i regel lika med ostomelett eller grekisk sallad.

Grönsaker som tillbehör var nästan alltid tärnade, frysta, sönderkokta, smaklösa och befriade från de fördelaktiga ämnen de påstods innehålla.

”Ät upp grönsakerna, de är nyttiga”, var en vanlig sägning, men det upplevdes ofta som en straffhandling. Så trist och onödigt det hela var!

Mycket har hänt sedan dess. Råvaror från växtriket är inte längre något nödvändigt ont, förstörda av livsmedelsindustrin och destruktiva köksrutiner. Butikerna dignar av allehanda sorter.


De kan lagas snabbt, så de passar in i vardagens begränsade tidsutrymme

Och så här års är nog läget allra bäst. Allt från lök och selleri till zucchini och vaxbönor har mycket smak, spänst och färg i dessa skördetider. Okej, priserna har gått upp, men om man drar ner på kött och fisk blir matkassen ändå inte dyrare.

Så dags att rensa bort de sista fördomarna om grönfodret och visa på det egentligen självklara: vegetabilier har större variation i form, färg och karaktär än det animaliska. Och bara man lagar klokt och grannlaga blir det så himla gott. Och de kan lagas snabbt, så de passar in i vardagens begränsade tidsutrymme.

Några råd inför grön matlagning: Köp råvaror som känns tunga och solida i handen. Välj bort det slokiga och sladdriga redan i butiken. Koka och stek lagom länge. Smaka och känn efter – är det så här du vill ha det? Alltför al dente kan upplevas beskt, för lång tillagningstid resulterar i kraftlösa smaker. Salta mot slutet och tillsätt gärna lite syrlighet för att friska upp. Väl bekomme!

Läs mer: Det är vardagslyx på riktigt – fyra gröna recept

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Veckans superkombo: Côtes du Rhône och marockanska köttbullar

Veckans superkombo: Côtes du Rhône och marockanska köttbullar

Mat & Dryck december 5, 2025
Med smak av pepparkaka

Med smak av pepparkaka

Mat & Dryck december 5, 2025
Årets bästa julöl – för alla smaker och tillfällen

Årets bästa julöl – för alla smaker och tillfällen

Mat & Dryck december 4, 2025
Jens Linder: Ett frostigt underverk som förtjänar upprättelse

Jens Linder: Ett frostigt underverk som förtjänar upprättelse

Mat & Dryck november 29, 2025
Frysen gör dig till coolaste kocken

Frysen gör dig till coolaste kocken

Mat & Dryck november 29, 2025
Nu måste stjärnkocken Magnus Nilsson vänja sig vid att stå i bakgrunden

Nu måste stjärnkocken Magnus Nilsson vänja sig vid att stå i bakgrunden

Mat & Dryck november 28, 2025
Med grädde – Quiz: Mat & Dryck

Med grädde – Quiz: Mat & Dryck

Mat & Dryck november 27, 2025
Fyra rätter för fattiga studenter och andra sparsamma

Fyra rätter för fattiga studenter och andra sparsamma

Mat & Dryck november 27, 2025
Decembernytt på vinhyllan

Decembernytt på vinhyllan

Mat & Dryck november 27, 2025

Redaktörens Val

Efter lagändringen – användandet av lustgas minskar

Efter lagändringen – användandet av lustgas minskar

december 5, 2025
Karl Dalén: Så fick Trump till slut sitt gyllene fredspris

Karl Dalén: Så fick Trump till slut sitt gyllene fredspris

december 5, 2025
DN väljer: Här är veckans bästa låtar, vecka 49

DN väljer: Här är veckans bästa låtar, vecka 49

december 5, 2025
Sverige utslaget i VM – vann förgäves

Sverige utslaget i VM – vann förgäves

december 5, 2025
Självhypnos kan minska värmevallningar i klimakteriet

Självhypnos kan minska värmevallningar i klimakteriet

december 5, 2025

Senaste Nytt

Här är Sveriges VM-grupp – men först playoff

Här är Sveriges VM-grupp – men först playoff

december 5, 2025
Boklistan vecka 49: Ny listetta, konstfyndigheter, stekt kanin, tyskrock och italiensk sömnsjuka

Boklistan vecka 49: Ny listetta, konstfyndigheter, stekt kanin, tyskrock och italiensk sömnsjuka

december 5, 2025
JVM-trupp med guldhopp: ”En hel del matchvinnare”

JVM-trupp med guldhopp: ”En hel del matchvinnare”

december 5, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?