Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt
Självhypnos kan minska värmevallningar i klimakteriet

Självhypnos kan minska värmevallningar i klimakteriet

december 5, 2025
Här är Sveriges VM-grupp – men först playoff

Här är Sveriges VM-grupp – men först playoff

december 5, 2025
Boklistan vecka 49: Ny listetta, konstfyndigheter, stekt kanin, tyskrock och italiensk sömnsjuka

Boklistan vecka 49: Ny listetta, konstfyndigheter, stekt kanin, tyskrock och italiensk sömnsjuka

december 5, 2025
JVM-trupp med guldhopp: ”En hel del matchvinnare”

JVM-trupp med guldhopp: ”En hel del matchvinnare”

december 5, 2025
Flera myndigheter sågar regeringens förslag om utsläpp av uran

Flera myndigheter sågar regeringens förslag om utsläpp av uran

december 5, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Så gick första sommaren – fyra odlare om gårdsförsäljningen
Mat & Dryck

Så gick första sommaren – fyra odlare om gårdsförsäljningen

NyhetsrumBy Nyhetsrumseptember 18, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn
Så gick första sommaren – fyra odlare om gårdsförsäljningen

”Responsen har varit otrolig”

Skepparps vingård, Skåne

Vinmakare/grundare: Bengt Åkesson

Antal flaskor per år: 20 000–25 000

Skepparps vingård på Österlen har varit drivande i utvecklingen av svenskt vin sedan starten 2011. Varje sommar arrangeras en svensk vinfestival på gården och nästa år firar festivalen 10-årsjubileum. Druvan solaris står i centrum, och utöver vin i olika stilar produceras även cider och destillat. Nyligen utökades vinodlingen ordentligt med 20 000 nyplanterade vinstockar.

När började ni med gårdsförsäljning?

– 15 juni hade vi godkända handlingar och stod redo. Sedan dess har vi haft öppet alla dagar under sommaren och responsen har varit otrolig!

Hur har gårdsförsäljningen påverkat verksamheten?

– Vi har ökat antalet besökare och ökat omsättningen. Enligt lagen behöver vi ha en ”30 minuters kunskapshöjande aktivitet” för att folk ska få shoppa. Tidigare kunde man enbart boka en längre rundvandring med provning. Nu fick vi schemalägga flera kortare turer för att kunna ta hand om alla gäster. Hos oss har turen fått namnet kunskapsturen och inkluderar besök på vingården och odlingen.

Hur mycket vin har sålts till besökare sedan starten?

– Drygt hälften av besökarna handlar, och två till tre flaskor. Vissa viner har vi sålt slut, det beror lite på hur tillgången har varit. Men merparten av vårt mousserande säljer vi till Systembolaget.

Kommer ni förändra något i upplägget framöver?

– Vi ska försöka göra allt ännu bättre. Ha längre öppettider, kanske även under lågsäsong fast färre dagar i veckan. Vi har även planterat nästan dubbelt så mycket vinmark, så i bästa fall kan vi snart producera 50 000 flaskor per år.

”En helt annan trafik till vingården”

Särtshöga vingård, Östergötland

Vinmakare/grundare: Niclas Albinsson

Antal flaskor per år: 8 000–10 000

En kort avstickare från E4:an mot Väderstad ligger Särtshöga. Här, mitt bland sädesfälten, finns 10 000 vinrankor planterade varav merparten solaris från 2013. Alla viner som produceras är mousserande enligt traditionell metod, precis som i Champagne. Det är också därifrån man hämtar inspiration och konsultation. Vinerna säljs på gårdens restaurang, till ett fåtal krogar och numera till besökare som bokat in en provning.

När började ni med gårdsförsäljning?

– Vi fick tillståndet 13 juni, så knappt två veckor efter att lagen trädde i kraft, och då blev det ett mayhem här! Vi fick en helt annan trafik till vingården.

Hur har det påverkat verksamheten?

– Tidigare har vi haft liknande provningar och turer i vingården men inte kunnat sälja, så det är bara positivt för oss. Nu får gästerna se hur det går till att göra vin, provsmaka och eventuellt handla. Vår grundidé om att kunna sköta allt själva och gå runt på två personer utan att utöka odlingsytan eller anställa personal har nu blivit en rimlig ekvation. Vi ökar nog omsättningen med 15 procent i år.

Hur mycket vin har sålts till besökare sedan starten?

– Genomsnitt två flaskor per besök. Efter gårdsförsäljningen har vi haft cirka 20 personer om dagen, öppet tre dagar i veckan. Vinerna räcker precis till, för vill fortsätta kunna leverera till krogar som vi gör i dag, kanske hälften av försäljningen på gården och hälften till externa restauranger.

Kommer ni förändra något i upplägget framöver?

– Vi får nog vara beredda på att hajpen kommer att mattas av men vi kommer fortsätta ta emot besök under hösten. Det viktigaste är att vi får tillräckliga och bra skördar. Just nu har vi problem med getingar som sticker hål på druvorna, så jag har precis köpt 30 kilo hallonsylt som jag portionerat ut bland rankorna. Men det ser lovande ut!

”Rosévinet sålde slut efter en månad”

Långmyre vineri, Gotland

Vinmakare: Emma Serner

Antal flaskor per år: 6 000–8 000

Under våren 2018 planterade Emma Serner och Andrea Guerra fem hektar kalkrik sandjord på södra Gotland. Ett ambitiöst projekt där de planterade druvsorterna skiljer sig mot övriga svenska vingårdar då de härstammar från en plantskola i norra Italien. Fokus ligger på att göra stilla viner i alla färger, inklusive orangevin, och vinerna säljs med jämna mellanrum via Systembolaget.

När började ni med gårdsförsäljning?

– Vi skickade vår ansökan 1 juni och fick godkänt för gårdsförsäljning på midsommardagen. Det var en hyfsat smidig process för oss.

Hur har det påverkat verksamheten?

– Vi har framför allt effektiviserat våra bokningar. Det har varit ett sådant enormt tryck! Vi har haft två olika typer av besöksprovningar, en kort på en timme och en längre på två timmar, och de flesta som kommer hit vill ta den längre turen. Det är jättekul att kunna berätta om vingården även om det är svårt att hinna med allt annat.

Hur mycket vin har sålt till besökare sedan starten?

– Vi tänkte en flaska per besökare och la undan 1 000 flaskor för gårdsförsäljning, men det har gått typ 1,5 flaskor per person. Rosévinet sålde slut efter en månad och sedan det vita i augusti. Nu är det slutsålt för i år tyvärr.

Kommer ni förändra något i upplägget framöver?

– Vi kommer lägga undan mer vin så att det räcker året ut, och vi tänker ha fler bokningsbara dagar under sommaren. Vi kommer även ha öppet på helgerna under nästa vår. Det är svårt att veta om det är nyhetens behag, men vi hoppas folk fortsätter komma nästa år.

”Alla som har varit med på provningar har köpt vin efteråt”

Ästad vingård, Halland

Vinmakare: Claes Bartoldsson

Antal flaskor per år: 25 000–30 000

Hos Ästad vingård odlas alla druvor ekologiskt, dels på en inlandsodling nära vineriet och dels på en kustnära odling i Morup. Fokus ligger på druvan solaris och främst tillverkas mousserande viner enligt traditionell metod samt en mindre del stilla vitt. Parallellt med vinproduktionen drivs en turistverksamhet med spaanläggning, hotell och stjärnrestaurangen Äng där vinlistan innehåller flera av Sveriges bästa viner.

När började ni med gårdsförsäljning?

– Det dröjde ett tag för oss att få igenom vår ansökan. Vi blev godkända den sista juli, så vi har haft vinbutiken öppen ungefär en månad.

Hur har det påverkat verksamheten?

– Lite lagom, inget större kaos. Vi har ju folk som kommer hit ändå tack vare hotell och spa så det är svårt att säga hur mycket mer folk som gårdsförsäljningen bidragit till. Men vi är supernöjda, alla som har varit med på våra provningar har köpt vin efteråt. Som vinbonde tycker jag upplägget är trevligt, att man har en informativ provning innan man kan köpa vin.

Hur mycket vin har sålts till besökare sedan starten?

– 700 flaskor på några veckor, ungefär 35 flaskor per dag. Det är nästan dubbelt mot vad vi säljer i våra restauranger. För oss är det ett stort mervärde som förlänger upplevelsen om gästerna köper vin på plats jämfört med om vi skulle sälja via Systembolaget, vilket vi inte gör i dagsläget.

Kommer ni förändra något i upplägget framöver?

– Vi har inga specifika planer mer än att arbeta vidare med att kontinuerligt höja upplevelsen för våra gäster. Produktionsmässigt kommer vi göra flera stilla viner än i dag. Annars är det mest fokus på arbetet i vingårdarna och hålla tummarna för gynnsamt väder. I år blir det en mindre skörd tyvärr.

Läs mer:

Läs mer om vin

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Veckans superkombo: Côtes du Rhône och marockanska köttbullar

Veckans superkombo: Côtes du Rhône och marockanska köttbullar

Mat & Dryck december 5, 2025
Med smak av pepparkaka

Med smak av pepparkaka

Mat & Dryck december 5, 2025
Årets bästa julöl – för alla smaker och tillfällen

Årets bästa julöl – för alla smaker och tillfällen

Mat & Dryck december 4, 2025
Jens Linder: Ett frostigt underverk som förtjänar upprättelse

Jens Linder: Ett frostigt underverk som förtjänar upprättelse

Mat & Dryck november 29, 2025
Frysen gör dig till coolaste kocken

Frysen gör dig till coolaste kocken

Mat & Dryck november 29, 2025
Nu måste stjärnkocken Magnus Nilsson vänja sig vid att stå i bakgrunden

Nu måste stjärnkocken Magnus Nilsson vänja sig vid att stå i bakgrunden

Mat & Dryck november 28, 2025
Med grädde – Quiz: Mat & Dryck

Med grädde – Quiz: Mat & Dryck

Mat & Dryck november 27, 2025
Fyra rätter för fattiga studenter och andra sparsamma

Fyra rätter för fattiga studenter och andra sparsamma

Mat & Dryck november 27, 2025
Decembernytt på vinhyllan

Decembernytt på vinhyllan

Mat & Dryck november 27, 2025

Redaktörens Val

Här är Sveriges VM-grupp – men först playoff

Här är Sveriges VM-grupp – men först playoff

december 5, 2025
Boklistan vecka 49: Ny listetta, konstfyndigheter, stekt kanin, tyskrock och italiensk sömnsjuka

Boklistan vecka 49: Ny listetta, konstfyndigheter, stekt kanin, tyskrock och italiensk sömnsjuka

december 5, 2025
JVM-trupp med guldhopp: ”En hel del matchvinnare”

JVM-trupp med guldhopp: ”En hel del matchvinnare”

december 5, 2025
Flera myndigheter sågar regeringens förslag om utsläpp av uran

Flera myndigheter sågar regeringens förslag om utsläpp av uran

december 5, 2025
Chingu: Koreansk grillkrog där upplevelsen avgörs av sällskapet

Chingu: Koreansk grillkrog där upplevelsen avgörs av sällskapet

december 5, 2025

Senaste Nytt

Svårt läge för OS-hoppet: ”Tar tid att bli svensk medborgare”

Svårt läge för OS-hoppet: ”Tar tid att bli svensk medborgare”

december 5, 2025
Professorns teori ska förklara vad som händer efter döden – anklagas för pseudovetenskap

Professorns teori ska förklara vad som händer efter döden – anklagas för pseudovetenskap

december 5, 2025
Michael Winiarski: Trumps USA-strategi helt i Putins smak

Michael Winiarski: Trumps USA-strategi helt i Putins smak

december 5, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?