Close Menu
Sol ReporterSol Reporter
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Trendigt
X döms till EU-böter för bristande transparens

X döms till EU-böter för bristande transparens

december 5, 2025
Så bra är de nyöppnade krogarna

Så bra är de nyöppnade krogarna

december 5, 2025
Svahns OS-besked: ”Står för det jag sade”

Svahns OS-besked: ”Står för det jag sade”

december 5, 2025
Sverige fasar ut bistånd till fem länder – pengarna ska gå till Ukraina

Sverige fasar ut bistånd till fem länder – pengarna ska gå till Ukraina

december 5, 2025
Trumps officiella strategi pekar ut Europa som en kontinent på väg att ”utraderas”

Trumps officiella strategi pekar ut Europa som en kontinent på väg att ”utraderas”

december 5, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Login
Facebook X (Twitter) Instagram
Sol ReporterSol Reporter
Webberättelser
  • Sverige
  • Världen
  • Politik
  • Ekonomi
  • Hälsa
  • Klimatet
  • Sport
  • Ledare
  • Mer
    • Kultur
    • Mat & Dryck
    • Resor
    • Pressmeddelande
    • Trender
Nyhetsbrev
Sol ReporterSol Reporter
Hemsida » Veckans superkombo: Bordeaux och lammstek med rödvinssky
Mat & Dryck

Veckans superkombo: Bordeaux och lammstek med rödvinssky

NyhetsrumBy Nyhetsrumnovember 13, 2025
Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email Tumblr Reddit LinkedIn
Veckans superkombo: Bordeaux och lammstek med rödvinssky

De kraftfulla rödvinerna från Bordeaux kommer och går när det gäller popularitet. En gång i tiden var vinerna en förebild och ett riktmärke för hur ett rött vin skulle smaka, vilket snabbt spred sig i vinländer utanför Europa. I dag är vinerna långtifrån trendiga, men bortom hörnet skymtar en renässans för det klassiska, hand i hand med det franska köket. Och det är ihop med mat som röd bordeaux gör sig allra bäst.

Så här års kan man längta till helgens långkok. En favorit är hel lammstek i ugn som först fått yta i stekpannan med smör, vitlök och rosmarin. Stekytan och vitlöken lyfter fram frukten i vinet.

Tillbehören på tallriken kan variera, men rostade rotfrukter och blandad svamp passar både i säsong och till vinets ekfatskaraktär. Viktig för kombinationen är såklart också rödvinsskyn som du gör i ordning när lammet gått klart i ugnen. Stek ur plåten med valfritt oekat rödvin och koka upp kalvfond, mer vin och en nypa socker. Reducera rödvinsskyn en smula, men inte för länge. Och du, glöm inte bort att hälla upp vinet på karaff redan när du börjar laga maten. Bordeaux mår bra av luft – och så kan du smaka av under tiden.

Tips! Tre viner till lammstek

Château La Branne 2022

Frankrike, Bordeaux, 189 kr, TS 92974

Smakrik och publik stil med svarta vinbär, kaffe och cederträ. Kan absolut lagras ytterligare.

Château de Parenchère ”L´Equilibriste” 2022

Frankrike, Bordeaux, 159 kr, BS 53057

Örtig och elegant bordeaux som domineras av druvan cabernet franc. Dricks bra direkt.

Château de Pez 2021

Frankrike, Bordeaux, 179 kr, BS 7180702

Halvflaska från välkänt slott till nedsatt pris. Cabernet-drivet vin i klassisk ungdomlig stil.

Läs mer:

Läs tidigare avsnitt av vinskolan

Läs mer om vin

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram WhatsApp

Relaterade Artiklar

Veckans superkombo: Côtes du Rhône och marockanska köttbullar

Veckans superkombo: Côtes du Rhône och marockanska köttbullar

Mat & Dryck december 5, 2025
Med smak av pepparkaka

Med smak av pepparkaka

Mat & Dryck december 5, 2025
Årets bästa julöl – för alla smaker och tillfällen

Årets bästa julöl – för alla smaker och tillfällen

Mat & Dryck december 4, 2025
Jens Linder: Ett frostigt underverk som förtjänar upprättelse

Jens Linder: Ett frostigt underverk som förtjänar upprättelse

Mat & Dryck november 29, 2025
Frysen gör dig till coolaste kocken

Frysen gör dig till coolaste kocken

Mat & Dryck november 29, 2025
Nu måste stjärnkocken Magnus Nilsson vänja sig vid att stå i bakgrunden

Nu måste stjärnkocken Magnus Nilsson vänja sig vid att stå i bakgrunden

Mat & Dryck november 28, 2025
Med grädde – Quiz: Mat & Dryck

Med grädde – Quiz: Mat & Dryck

Mat & Dryck november 27, 2025
Fyra rätter för fattiga studenter och andra sparsamma

Fyra rätter för fattiga studenter och andra sparsamma

Mat & Dryck november 27, 2025
Decembernytt på vinhyllan

Decembernytt på vinhyllan

Mat & Dryck november 27, 2025

Redaktörens Val

Så bra är de nyöppnade krogarna

Så bra är de nyöppnade krogarna

december 5, 2025
Svahns OS-besked: ”Står för det jag sade”

Svahns OS-besked: ”Står för det jag sade”

december 5, 2025
Sverige fasar ut bistånd till fem länder – pengarna ska gå till Ukraina

Sverige fasar ut bistånd till fem länder – pengarna ska gå till Ukraina

december 5, 2025
Trumps officiella strategi pekar ut Europa som en kontinent på väg att ”utraderas”

Trumps officiella strategi pekar ut Europa som en kontinent på väg att ”utraderas”

december 5, 2025
Avhoppade V-politiker startar nytt parti

Avhoppade V-politiker startar nytt parti

december 5, 2025

Senaste Nytt

Källor: Netflix på väg att köpa HBO Max

Källor: Netflix på väg att köpa HBO Max

december 5, 2025
Myhlbacks succé: ”Kanske bäst i världen att staka”

Myhlbacks succé: ”Kanske bäst i världen att staka”

december 5, 2025
Marianne Björklund: Elden sprider missnöje i Hongkong – pressar Pekingledd regering

Marianne Björklund: Elden sprider missnöje i Hongkong – pressar Pekingledd regering

december 5, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
2025 © Sol Reporter. Alla rättigheter förbehållna.
  • Integritetspolicy
  • Villkor
  • Kontakt

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Sign In or Register

Welcome Back!

Login to your account below.

Lost password?