Östersjöstiftelsen är en av landets tyngsta forskningsfinansiärer med en kassa på omkring 8 miljarder kronor som ligger investerad i olika tillgångar. Bland annat små onoterade bolag.
Anställda och ledamöter i stiftelsen har tidigare erbjudits att investera privat i de onoterade bolag som stiftelsen investerar i – så kallad handel i egen räkning. Något som av kritiker har pekats ut som en uppenbar jävsrisk som har behövt hanteras.
DN har tidigare rapporterat om hur den tidigare ordföranden Peter Hedström avgick efter att ha motarbetats av resten av styrelsen när han försökte stänga ner möjligheten till handel i egen räkning. Även hans företrädare Katarina Leppännen var emot den typen av handel men lyckades inte ändra på reglerna, precis som hennes företrädare Karin Röding.
Men så förra veckan svängde plötsligt stiftelsens styrelse och meddelade att policyn för handel i egen räkning skulle revideras, vilket nu har gjorts. Från och med nu är anställda och ledamöter på Östersjöstiftelsen inte längre tillåtna att investera i onoterade bolag som även stiftelsen investerar i.
– Det är huvudmeningen i det, säger ordföranden Lars-Erik Edlund.
Kommer anställda och ledamöter att behöva göra sig av med befintliga innehav?
– Nuvarande innehav i onoterade bolag kan bibehållas, men transaktioner ska dock anmälas i förtid till ordföranden så att stiftelsen kan pröva dem, säger han.
Utöver detta ska även stiftelsens jävspolicy ses över. Det är en del i en löpande översyn av stiftelsens policydokument.
Ser du någon risk att det finns pågående intressekonflikter som en konsekvens av hur regelverket sett ut tidigare?
– I och med att de som använt sig av den här möjligheten inte gjort några nya investeringar de senaste två åren så finns det inte några pågående ärenden. Det som finns nu är de innehav som vederbörande har skaffat sig i ett tidigare skede. Jag kan inte se några som helst problem med det i dagsläget.
Läs även:
Storbråk i tung forskningsstiftelse
Ännu en ordförande lämnar efter konflikt