Senaste varianten av ”Vår kokbok” har fokus på budgetmat. Tillsammans med reaktionen för Coops provkök har Sara Begner satt samman recept, tips och menyer som ska hjälpa till att hålla nere matkostnaderna. Men vad innebär egentligen begreppet budgetmat? Sara Begner vet att det går att tolka på flera olika sätt, men betonar att en balanserad hushållsekonomi kräver ambition.
– För vissa innebär budget ”den billigaste mat man kan äta”, men då blir urvalet väldigt begränsat och inte så varierat, säger hon.
För redaktionen handlar det i stället om en helhetssyn på mat, som även inbegriper matplanering, att handla smart och att minimera matsvinn.
– Även om man måste äta billigt är det viktigt att äta varierat, säger hon.
– Det är bättre ur näringssynpunkt och främjar också matlusten. Och man kan göra mycket utan att det blir superdyrt.
Matvarornas pris kan skilja sig mycket åt, beroende på var man handlar. Sara Begner tycker att man ska vara noga med att hålla koll på jämförpriser och kampanjer.
– Kryddor kan vara provocerande dyrt, ofta lönar det sig att köpa kryddor i påse och fylla på de tomma burkarna i stället för att köpa en ny burk, säger hon.
Hennes bästa tips är att börja med att kolla vad som finns i kyl, frys och torrförråd. Är det tomt där tjänar man på att bygga upp en bra bas, som man kan komplettera med färskvaror som är på kampanj.
– Många köper hela måltiden varje dag, då måste man börja om från noll varje dag. Använder man dessutom färdigsmaksatta såser eller kryddblandningar är de svårare att återanvända.
Tips.Så håller du nere matkostnaderna
● Börja med att kolla vad du har i skafferi, kyl och frys.
● Bestäm dig innan du handlar för vad det får kosta.
● Kolla alltid jämförpris och kampanjer.
● Våga vara kreativ med matrester.
● Bygg upp ett bra basförråd.
Läs mer: Bästa knepen för att laga god budgetmat – fem recept