Nu är Sveriges elever äntligen tillbaka i klassrummen. Det är inte en dag för tidigt.
Sedan de för cirka tio veckor sedan sa adjö till lärarna har mycket hänt. Och för många är det inte till det bättre.
Sommarlovet är nämligen högsäsong för gängrekrytering. När fler unga rör sig ute i sina bostadsområden, eftersom de inte har någon skola att gå till, minskar den sociala kontrollen och minderåriga blir enklare mål för de kriminella nätverken som ser sin chans.
Varningarna kommer från såväl polisen som socialtjänsten. Bara att vara i skolan utgör alltså en skyddande faktor.
Under sommaren har också nästan varannan elev tappat i läsförmåga och det är barnen från socioekonomiskt svaga hem som förlorat mest. Tappet drabbar även färdigheter i bland annat stavning och matematik – studier pekar på att elever i snitt mister en månad av inlärning under sommarlovet.
Det är länge sedan barn behövdes hemma på sommaren för att hjälpa till på gården.
Därför måste höstterminen ofta inledas med att lärarna repeterar kunskaper som lärdes ut i våras. Det är dyrbar undervisningstid som hade kunnat användas till annat.
Dessutom ökar gapet mellan starka och svaga elever när ungdomarna inte är i skolan, vilket gör att de som har det tuffast ligger ännu mer efter nu än innan alla gick på sommarlov. Fyra av tio lärare menar att minst hälften av eleverna har för låga kunskapsnivåer när de börjar en ny årskurs, enligt en undersökning från Sveriges Lärare. Och det gäller i högre utsträckning barn och unga från socioekonomiskt svaga hem, men finns i alla grupper.
Att kunskapsklyftorna ökar, läsförmågan dalar och gängen har rekryteringsfest är tre starka skäl för att korta sommarlovet, som är längre i Sverige än i många andra länder. Det skulle både minska de kriminellas möjligheter att locka barn och öka antalet godkända elever, vilket i sig är en skyddsfaktor mot kriminalitet som kommer att märkas på sikt.
Som en bonus skulle många föräldrar dra en lättnadens suck av att få ett lättare sommarpussel när antalet lovveckor närmar sig antalet semesterveckor. De flesta arbetsplatser tar trots allt inte sommarlov. Och det är länge sedan barn behövdes hemma på sommaren för att hjälpa till på gården.
Läs också:
DN:s ledarredaktion: Vi måste lära av Danmark på riktigt
DN:s ledarredaktion: Gängen kommer inte att knäckas förrän den svarta svanen är nackad