– Jag tror att vi står vid ett vägskäl för civilisationens öde, och jag tror att vi måste välja rätt väg, och jag tror att du är rätt väg.
Elon Musks karaktäristiskt lågmälda, intensiva röst blir mättad av allvar när han avrundar det två timmar långa samtalet med presidentkandidat Donald Trump.
De båda giganterna möttes den 12 augusti i ett direktsänt röstsamtal på X, plattformen tidigare känd som Twitter, med uppemot en miljon tittare.
Även om Trump varit frånvarande från X sedan han blev utslängd av den förra ledningen, efter sina inlägg i samband med stormningen av Kapitolium 2021, är plattformen onekligen hemmaplan för båda parter.
”Musk ser ut att vilja förändra och använda verktyget utifrån vad han tycker för dagen”
Världens rikaste man och expresidenten har använt X/Twitter för att bygga upp varsin hängiven följarskara. För Elon Musks del har det bara tilltagit sedan förvärvet av företaget för två år sedan, i dag är han med sina 195 miljoner följare X:s överlägset största och mest inflytelserika användare. Samtidigt som han som bolagets huvudägare, styrelseordförande och teknikchef även har enorm makt bakom kulisserna.
– Det här är första gången en sociala medie-ägare ger sig in i politiken så här tydligt och ser ut att vilja förändra och använda verktyget utifrån vad han tycker för dagen, säger mediestrategen Brit Stakston.
”ÅRHUNDRADETS INTERVJU”, skrev Trump-kampanjens officiella X-konto med sedvanliga versaler inför sändningen medan Musk beskrev det hela som ett öppet samtal. Brit Stakston å sin sida menar att det vi hörde snarare är en politiker som stryker en viktig donator medhårs framför öppen ridå.
– Det förpackas för omvärlden som ett helt fritt och agendalöst samtal, men det var en säljpitch från Elon Musk som ville ta upp de perspektiv som är viktigast för honom och hans politiska visioner och affärsmöjligheter, säger hon.
Under de två timmarna avhandlade han alltifrån energipolitik och mediekritik till risken för kärnvapenkrig och hur han vill stoppa illegal invandring till USA.
Elon Musk själv säger att han röstat på demokraternas kandidater i alla presidentval hittills, men sedan Joe Biden tillträdde har Tesla-grundaren gjort en rask högergir. Det märks både i ämnesvalen i hans inlägg på sociala medier, och i hans uttalade politiska preferenser.
I mellanårsvalet 2022 uppmuntrade Musk ”frihetligt sinnade väljare” att lägga sin röst på republikaner, och i slutet av samma år meddelade entreprenören att han skulle lägga sin röst på Floridas guvernör Ron DeSantis om denne lyckades säkra den republikanska nomineringen. När denne misslyckades skiftade Musk fokus till Trump.
I mars i år samlades en grupp rika och inflytelserika personer som stöttar Republikanerna i mångmiljardären Nelson Peltz jättelika herrgård vid kusten i Palm Beach, Florida, för att möta Trump. Musk ska ha varit på plats med sin då treårige son, med det intrikata namnet X Æ A-Xii, och träffat Trump över en frukost för att bland annat diskutera möjligheten att bli rådgivare åt en eventuell Trumpledd regering.
Den frågan återkom under intervjun på X, och är en möjlighet som Trump återigen bekräftade i en intervju med Reuters i veckan.
Officiellt valde Musk att ställa sig bakom Trump efter mordförsöket på Trump den 13 juli i år. 34 minuter efter att skytten öppnat eld mot expresidenten twittrade Musk att han ger Trump sitt helhjärtade stöd i presidentvalskampanjen.
Alliansen dem emellan är inte helt självklar. Elon Musk med sina elbilar hyllades länge som en miljökämpe, medan Donald Trump såg till att USA (tillfälligt) lämnade Parisavtalet som syftar till att begränsa den globala uppvärmningen.
Under åren har de dessutom rykt ihop på det digitala slagfältet. Bara några dagar innan Trump vann presidentvalet 2016 uttryckte Musk en tydlig skepsis.
– Jag känner starkt att han förmodligen inte är rätt kille, sa han i en intervju med CNBC och tillade att han inte trodde att affärsmannen hade rätt karaktär för att bli landets president.
Så sent som för två år sedan stod Trump på scenen och kallade Musk för ”ännu en skitsnackare” vilket fick entreprenören att be expresidenten att kasta in handduken.
– Jag hatar honom inte, men det är dags att Trump hänger upp hatten och seglar mot solnedgången, skrev Elon Musk på Twitter.
Men för den som följt både Musk och Trump finns likheterna där. De delar sin avsmak för etablerade medier, är båda oroade för illegal invandring och engagerade i kulturkriget mot allt vad ”woke” heter (termen som i stor utsträckning ersatt ”politiskt korrekt” som ett skällsord inom amerikansk politik). Och de har båda en tendens att slänga ur sig storslagna uttalanden som inte håller för en närmare granskning.
Både världens rikaste man och den tidigare amerikanska presidenten gillar också att trots sina framträdande positioner odla ett underdognarrativ. Det direktsända samtalet på X blev omtalat innan det ens börjat. Tekniska problem med plattformen, förmodligen orsakade av den stora mängden lyssnare, gjorde att det startade 40 minuter efter utsatt tid.
Elon Musk var inte sen att använda teknikstrulet som ett slagträ.
– Det här massiva angreppet illustrerar att det finns ett stort motstånd mot att ens lyssna på vad president Trump har att säga, inledde Musk samtalet när det väl kom i gång.
Att intervjun påstås ha blivit måltavla för en överbelastningsattack blev genast en världsnyhet. Trots att det inte finns något, förutom Musks ord, som styrker det. Anonyma anställda på X sade till tekniksajten The Verge att det troligen var en ren lögn från Musks håll.
– Till och med medier i Sverige rapporterade om Elon Musks version av vad som hände. Trots att den fortfarande inte gått att verifiera, säger Brit Stakston.
Förutom med sitt mediala inflytande kan Musk med sin plånbok hjälpa till att bana väg för Trump. Tesla-grundaren räknas i dag som världens rikaste man, god för över 2 500 miljarder kronor, enligt Forbes.
”Om Elon Musk gör stora donationer får det naturligtvis betydelse”
– Pengar spelar en stor roll i amerikanska kampanjer, och om Elon Musk gör stora donationer får det naturligtvis betydelse, säger professor Dag Blanck som är föreståndare för Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.
I juni, innan han offentligt ställde sig bakom Trump, var Musk med och grundade The America PAC, en fristående kampanjorganisation som verkar för en republikansk seger i höstens presidentval.
Medgrundarna är en namnkunnig skara högerinriktade Silicon Valley-profiler. Här finns Elon Musks gamla parhäst från Paypal-tiden, libertarianen Peter Thiel. Riskkapitalisten Marc Andreessen som driver ett av Silicon Valleys mest kända investeringsbolag A16z. Tvillingarna Cameron och Tyler Winklevoss som var tidiga investerare i Facebook och i dag är stora i kryptobranschen. Och Oculus-grundaren och techvärldens enfant terrible Palmer Luckey.
Aktörer som av olika skäl är kritiska till det demokratiska ledarskapet och hur det vill påverka lagar som styr deras affärsområden.
– Nu framförs allt oftare krav på att techindustrin måste regleras och det är de motståndare till, säger Dag Blanck.
Fakta.Techprofilerna som stöttar Donald Trump
• Ben Horowitz och Marc Andreessen: Duon bakom Silicon Valleys största riskkapitalbolag A16z var tidiga investerare i Facebook och Twitter. De stöttade tidigare demokraterna, men menar att Trumps politik är mer gynsam för techbolagen.
• Peter Thiel: Medgrundaren till Paypal (tillsammans med Musk) och dataanalysbolaget Palantir har tidigare donerat stora summor till republikanska politiker, bland annat Trumps vicepresidentkandidat JD Vance (som arbetat på Thiels riskkapitalbolag Mithril Capital).
• Cameron och Tyler Winklevoss: Tvillingarna var tidiga investerare i Facebook och sedan dess har blivit stora i kryptovalutabranschen.
• David Sacks: En del av den så kallade Paypal-maffian som består av personer som arbetade på bolaget ihop med Elon Musk och Peter Thiel. Numera investerare, techentreprenör och flitig republikansk donator.
• Palmer Luckey: Grundare till VR-bolaget Oculus som köptes upp av Facebook. Enligt uppgifter petades han från bolaget på grund av sina politiska åsikter och sitt stöd till Trump.
• Joe Lonsdale: En annan medlem av Paypal-maffian som sedan gick vidare till att grunda Palantir ihop med Peter Thiel.
Organisationen ska under sommaren ha spenderat 5,8 miljoner dollar, knappt 60 miljoner kronor, på att mobilisera en kampanj för att få republikaner till valurnorna i flera viktiga delstater.
America PAC är nu föremål för en utredning i delstaten Michigan eftersom den misstänks använda formulär på sin hemsida för att olovligen samla in data om väljare, information som kan användas för riktad politisk marknadsföring och dörrknackningskampanjer.
Men Musks kanske största potential för att kunna påverka är via den egna plattformen. Inför förvärvet av dåvarande Twitter talade sig entreprenören varm om hur han ville värna sajtens roll som ett öppet demokratiskt torg.
”Musk gör det han anklagat de tidigare ägarna för, fast hundra gånger starkare”
– Det finns en ironi i att Musk kritiserade den tidigare ledningen av Twitter för att ha varit politiskt vinklad, och nu har han själv kommit ut på ett mycket hårdare sätt och gett stöd till en specifik kandidat. Han gör i stort sett det han anklagat de tidigare ägarna för, fast hundra gånger starkare, säger Christian Christensen som är professor i journalistik vid Stockholms universitet.
X är en plattform som präglas av att det är en liten klick av stora användare som står för den absoluta merparten av allt innehåll.
– Jämfört med till exempel Facebook har X en ganska låg nivå av användning, det är en elitcentrerad plattform från början för kändisar, politiker och journalister. Här i Sverige är användningen otroligt låg bland vanliga användare men det är ”rätt” personer som använder den, säger Christian Christensen.
I USA är plattformen betydligt större. 22 procent av de vuxna amerikanerna använde X förra året, enligt den oberoende tankesmedjan Pew Research Center, och 59 procent av användarna uppger att de kommer dit för att läsa om och diskutera politik.
– Det är plattformen där politik kommer högst upp som orskak till att man använder plattformen, säger Brit Stakston.
Elon Musk har samtidigt genomdrivit förändringar i vilken typ av innehåll som användarna ser. Stora konton som skapar starkt engagemang kring sina inlägg har fått allt större spridning av appens algoritmer, och Musk har det största och mest omdiskuterade kontot av alla. Vilket han kan använda för att främja sina egna intressen.
– De frågor han väljer att belysa kommer att få en större spridning, och då kommer det att handla om woke-frågor, men också frågor kopplade till klimat och infrastruktur och att minska statens inflytande, säger Brit Stakston.
Har han tillräckligt inflytande för att faktiskt påverka valresultatet med sitt twittrande?
– Alla prognoser pekar på att det i slutänden blir ett tajt val, och då kan det få stor påverkan om några få röster förflyttas i vågmäsarstater. Och det kan finnas väljargrupper på X för vilken Elon Musks ord väger tungt.
– Det finns ingen rak linje mellan en tweet och ett valresultat, man måste titta på den sammantagna arsenalen han har tillgång till, tillägger Stakston.
Hon syftar bland annat på tillfällen då X stängt av journalister som kritiserat Musk. Liknande har även skett under valrörelsen. Organisationen White dudes for Harris, som samlar in pengar för att stötta Kamala Harris, har vid två tillfällen under sommaren blivit utslängda från Twitter och hävdar själva att de blivit måltavla för Musk. Varken han eller X har svarat på anklagelserna.
Christian Christensen på Stockholms universitet säger att det i dagsläget är svårt att säga hur stor påverkan Musk får på valet. Han tror att stora delar av Tesla-grundarens följare redan sympatiserar mer med Donald Trump än med Kamala Harris.
– I vilken utsträckning Elon Musk kan påverka de väljare som inte bestämt sig än återstår att se, han kanske snarare stärker stödet hos dem som redan bestämt sig för att rösta på Trump. Man kan också tänka sig att ju närmare han rör sig Donald Trump, desto svårare får han att övertyga de osäkra väljarna i mitten, säger han.
Så blev Elon Musk världens rikaste man
1999 sålde den nu 53-årige entreprenören mjukvarubolaget Zip2 till Compaq för 307 miljoner dollar. Samma år startade han nätbanken X.com som via en sammanslagning med Peter Thiels bolag Coinfinity gav upphov till betaltjänsten Paypal som såldes till Ebay för 1,5 miljarder dollar år 2002.
Musk använde sin del av pengarna för att starta rymdbolaget Space X och gå in som största delägare i nystartade Tesla.
Sedan dess har han bland annat startat The Boring Company, xAI och Neuralink och köpte 2022 ut Twitter från börsen och blev bolagets största ägare.
Mycket tack vare Teslas snabbt stigande börsvärde räknas Musk i dag som världens rikaste man, och är god för nästan 248 miljarder dollar enligt Forbes.
Läs också:
Därför lämnar inte våra folkvalda politiker X
Martin Gelin: Silicon Valleys antidemokratiska miljardärer samlas bakom JD Vance
Så ser Elon Musks radikala resa ut – från mitt till ytterhöger