Det blir allt svårare för Europas kungahus att behålla sina polerade fasader. Det beror bland annat på att förtroendet för kungahuset påverkas av vad de som är i dess utkant gör. Och till skillnad från förr har ingen kunglig patriark rätt att lägga sig i sina vuxna barns livsstil eller val av partner.
Dagens modell vilar alltså på att även de som befinner sig i kungahusens periferi uppvisar gott omdöme och fingertoppskänsla för var gränserna går. Det vill säga raka motsatsen till de senaste turerna i Norge.
I helgen gifter sig kungaparets dotter, prinsessan Märtha Louise, med en shaman. Han har bland annat sagt sig ha blivit frisk från covid-19 med en medaljong som han säljer dyrt, medan hon menar sig kunna kommunicera med änglar och djur. Dessutom har paret sålt bildrättigheterna för bröllopet till Hello och Netflix, vilket innebär att de tjänar pengar på evenemanget (som brudens föräldrar betalar).
Det kan tyckas orättvist att personer som har avgått eller befinner sig långt från tronen påverkar bilden av hela kungahuset.
För att sänka det folkliga förtroendet ytterligare har det nyligen framkommit att den norska kronprinsessans son från en tidigare relation har misshandlat sin flickvän, slagit sönder hennes lägenhet och tagit kokain. Tillsammans med Märtha Louises vägval har det lett till att nästan fyra av tio norrmän har fått en mer negativ syn på norska kungafamiljen det senaste året, enligt en undersökning från NRK. Och det alltså utan att de som ingår i själva kungahuset och utför officiella uppdrag – kungaparet, kronprinsparet och arvprinsessan – är inblandade.
På så sätt har Norges kung samma problem som kollegorna i många andra länder. I Storbritannien har kung Charles yngste son med fru, Harry och Meghan, lämnat både landet och kungahuset med buller och bång, samt talat ut i tv där de framställer ”firman” i dålig dager. Lillebror Andrew blev fråntagen sina kungliga uppdrag, efter att ha blivit påkommen med uppenbara lögner i en BBC-intervju. Och i Spanien har kung Felipe tagit avstånd från sin pappa på grund av anklagelser om korruption och pengatvätt, och 2017 dömdes hans dåvarande svåger till fängelse för skattefiffel.
Det kan tyckas orättvist att personer som har avgått eller befinner sig långt från tronen påverkar bilden av hela kungahuset. Men det är en av flera nackdelar med att hålla fast vid statsskicket.
Monarki bygger trots allt på blodsband.
Läs mer:
Susanne Nyström: Vem kom på att alla läkare skulle förbjudas?
Susanne Nyström: Svenska kyrkan kan inte stoppa drömmen om ett äkta Hollywoodbröllop