Initiativet kommer från Nordic Innovation, en organisation under Nordiska ministerrådet som kommer att finansiera förarbetet.
– Vi tror verkligen att det här kan utgöra en komponent som får de nordiska länderna att utvecklas snabbare och stärka sin konkurrenskraft. Ambitionen är att göra ett stort avtryck, säger Martin Svensson.
Tanken är att bygga upp en verksamhet som ska hjälpa och stötta företag och myndigheter som vill kunna använda AI-tillämpningar i sin verksamhet. Förebilden är AI Sweden, som sedan fem år tillbaka har den rollen på nationell nivå.
Under hösten kommer organisationen att leda arbetet med att utforma det nordiska centret tillsammans med branschorganisationer i Danmark, Finland och Norge.
– Vi tänker ambitiöst och räknar med att arbetet på centret ska komma igång under det första kvartalet nästa år, säger Martin Svensson.
AI Sweden samfinansieras av innovationsmyndigheten Vinnova och ett hundratal organisationer från både näringslivet och offentlig sektor. Ambitionen är att bygga upp en liknande nordisk organisation där Nordic Innovation och de nordiska länderna delar kostnaderna med de aktörer som vill ta hjälp av centret.
Vissa delar av AI Swedens verksamhet kommer troligen att flytta över till det nordiska centret, däribland utvecklingen av storskaliga språkmodeller av den typ som används för att bygga AI-botar som Chat GPT.
De nordiska länderna hamnar ofta mycket högt i globala listor över innovationsländer, men när det gäller det pågående AI-racet har de intagit mer blygsamma positioner. Enligt Global AI Index återfinns Sverige först på plats 17 på listan.
Finns det en risk att vi halkar efter i utvecklingen?
– Den är överhängande skulle jag säga, men vi ligger inte nödvändigtvis jättelångt efter i dag. Men vår självbild kommer från att vi är vana vid att rankas som ett topp tre innovationsland och här ligger vi först på plats 17, säger Martin Svensson.
Civilminister Erik Slottner (KD) skriver i en kommentar till DN att det nordiska AI-centret kan hjälpa regionen att hålla jämna steg inom AI.
”Jag ser positivt på att flera olika AI-organisationer i Norden nu tagit initiativ till det här samarbetet. Om Norden halkar efter riskerar vi att vi få sitta i baksätet när ledande länder inom AI styr utvecklingen. Det här ger vår region bättre möjligheter att påverka teknikutvecklingen globalt, och stärker vår egen konkurrenskraft genom att likasinnade länder samarbetar”, skriver Erik Slottner.
Utifrån arbetet på AI Sweden kan Mattias Svensson konstatera att det viktigaste för enskilda organisationer är att börja testa AI-lösningar i verksamheten. Även om de första tillämpningarna misslyckas.
– Det handlar väldigt mycket om att komma igång. Bestämma sig, investera och lära sig. Det går inte att köpa en AI-lösning från hyllan, du måste bygga din egen kompetens genom att bygga dina egna lösningar. De första stegen är otroligt viktiga, säger Martin Svensson.
Global AI Index
Den senaste upplagan av Global AI Index publicerades av Tortoise Media förra året och rangordnar 62 länder efter hur långt de kommit inom AI-utveckling.
Här är de tio länder som ligger i topp och de nordiska ländernas placering på listan:
1. USA
2. Kina
3. Singapore
4. Storbritannien
5. Kanada
6. Sydkorea
7. Israel
8. Tyskland
9. Schweiz
10. Finland
16. Danmark
17. Sverige
24. Norge
40. Island
Källa: Global AI Index 2023.
Läs mer:
Simon Campanello: Självkörande bilar är säkrare, förutom…
AI-racet: ”Sverige verkar ha halkat efter”
Kan Googles AI revolutionera läkemedelsutvecklingen?