Fakta. Restaurang Parken
Adress: Birger Jarlsgatan 76, Stockholm.
Tel: 08-35 58 88
Hemsida: https://www.parkensthlm.se/
Öppet: Mån–tor 16–23, fre–lör 12–00, sön 12–23.
Prisklass: Mellan.
Vad är egentligen en kvarterskrog? Ett anspråkslöst ställe med prisvärd mat och dryck, chosefri servering och familjär stämning kanske. Tanken är väl att de som bor i närheten ska ha råd – och lust – att allt som oftast slinka in på en bit mat och ett glas.
En av sommarens nya krogar i denna genre är Parken i utkanten av Östermalm. Bakom satsningen står Christin Kashou som gick från jurist till kock när hon vann tv-programmet Sveriges Mästerkock 2021 – och influeraren Penny Parnevik som gör sitt första försök i restaurangbranschen. Tillsammans vill de skapa ”en familjär kvarterskrog med smaker från Mellanöstern och Medelhavet”.
Och visst känns det familjärt, servisen är ledig och ger inga långa beskrivningar av maten, i vissa fall lite för knapphändiga för att vi ska veta vad det är vi sätter tänderna i.
Parken är ännu en krog för sällskap som gillar att dela rätter med varandra. Smårätterna är genomgående kombinationer som du enkelt gör hemma med halvfabrikat och färdiga kryddblandningar, till exempel labneh med gurka (90 kr), som av serveringspersonalen beskrivs som ”vår fantastiska gurka”. Färskosten gjord på avrunnen yoghurt göms under gurkskivor som kryddats med färsk mynta och den libanesiska kryddblandningen za’atar som består av sumak, rostade sesamfrön och torkade örtkryddor. Till det kommer varmt pitabröd – också kryddat med za’atar – att doppa i den krämiga osten. Det är en mild anrättning, där kryddblandningen tillför behövlig sälta.
Parkens hummus (90 kr) serveras med rostade kikärtor och silverlök. Själva hummusen har en distinkt och nästan rökig smak av för mycket sesamolja medan sumak ger välbehövlig syrlighet. Även till denna rätt får vi det za’atarkryddade, fluffiga pitabrödet som känns nygräddat. Blomkål (80 kr) är en liten skål med grillade buketter som doftar och smakar citron, vitlök och bladpersilja – mums!
Crudo (180 kr) är en sorts ceviche på finfin, hälleflundra, med pistaschnötter, basilika och jalapeño. Friskt och fräscht men knappast prisvärt.
Burrata (170 kr) är sedan länge en stapelvara på Stockholms krogar. Den italienska osten är här föredömligt krämig, och serveras med stora klyftade tomater i olika färger i en ”crispy chili oil” som till en början är knappt märkbar men snart kittlar det på läpparna av just den rätta dosen chilihetta. Sorgligt nog verkar de vackra tomaterna ha förvarats i kylskåp. Som varje hemmakock vet tappar de då i smak, och iskalla grönsaker är över huvud taget ett oskick.
Så långt in i sittningen reflekterar vi över hur stenhårt konceptet med smårätter bitit sig fast. Att dela kanske är ett sätt att gardera sig mot felval, och priserna ser humana ut – tills man beställt in ett antal assietter för att bli mätt och notan kommer in.
Efter de inledande assietterna kurrar det rejält i magen och vi fastnar för en av de lite större serveringarna, svensk hängmörad biff (395 kr för 300 g) med en klick getostkräm och frissésallad. Köttet är helstekt med knapp stekyta, skivorna jämt och mörkt rosa men dessvärre av det torrare slaget.
Bland tillbehören väljer vi fänkålssallad med valnötter, dijon och persilja (65 kr). En otrevlig överraskning är att rätten fått en burk kapris över sig vilket gör att att den mjuka lakritssmaken från fänkålen helt går förlorad. Pommes (70 kr) är riktigt frasiga och serveras med harissamajo och parmensan – men vips har vår egenkomponerade biffrätt kostat 530 spänn!
Sotad tonfisk (285 kr) visar sig vara en lyckträff, med en generös mängd perfekt halstrad tonfisk i skivor samt gurka och vårlök som också vänts på grillen. Romescosåsen som serveras till drar lite väl mycket åt den ajvar man köper i mataffären men små picklade senapsfröna adderar lite sting till en rätt som ändå får med beröm godkänt.
En fin avrundning på en sittning är sockerkaka (110 kr) med persika, hallon och kefirsyrlig grädde. Vad hallonen tillför till denna dessert är lite oklart – men den nästan karamelliserade persikan och den fuktiga sockerkakan är helt klart till vår belåtenhet.
Den andra desserten på menyn är inte sämre. Blåbär (110 kr) består av rejäl dos syltade bär med hackade rostade hasselnötter, vit chokladmousse och lagom mycket kolasås – vackert och läckert!
Med få undantag hämtas vinet från de gamla vinländerna kring Medelhavet med Frankrike och Italien i spetsen. Glasvinerna ger oftast maträtterna en rättvis chans, men höjer knappast pulsen kring bordet. De som vill ha lite mer spännande smakkickar får gå på flaskorna.
Under sommaren har den stora uteserveringen i Ellen Keys park varit ett trumfkort och dragit en publik i blandade åldrar, många med fyrfota vänner i olika storlekar, tummarna på mobilen och aperol i glasen. En solig eftermiddag som sömlöst övergår i ljummen kväll – kanske en av de där magiska med livemusik på utomhusscenen i parken – då känns Parken helt rätt.
Matsalen däremot, har i det närmaste gapat folktom vid KK:s besök, vilket ger en fingervisning om att höst- och vintersäsongen kan bli en rejäl utmaning för den nya krögarduon. Visst finns det en och annan kvarterskrog som är värd en omväg i snålblåst och snöslask, men dit hör inte Parken – inte ännu i alla fall.
Alternativ. Om det är fullt
Här är tre andra ställen i närheten
130 m: Ciao Ciao Due, Karlavägen 8.
160 m: Animo Restaurant, Kungstensgatan 9
200 m: Las Brasas, Roslagsgatan 6.
Läs mer:
Läs fler av Krogkommissionens tester
Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!