– Vi ingår inte koalitioner med fru Wagenknecht, utan med personer som blivit invalda i sachsiska lantdagen, säger Michael Kretschmer, ministerpresident för Sachsen.
På det kunde man svara: Bra försök.
Att samarbeta med ett parti som bär Wagenknechts namn utan Wagenknecht själv går naturligtvis inte. Det vet Kretschmer mycket väl. Men som kristdemokratisk ministerpresident för Sachsen balanserar han på slak lina. Han måste göra allt som står i hans makt för att hans parti CDU, som kom etta i Sachsen, ska kunna fortsätta regera – utan hjälp av högerradikaler.
Det var med ytterst små marginaler som CDU besegrade högerextrema Alternativ för Tyskland (AFD) i Sachsen. I grannstaten Thüringen var marginalerna allt annat än små. Där vann AFD överlägset. Toppkandidaten Björn Höcke anser att det är självklart att han borde bli ministerpresident i Thüringen.
Bara tanken väcker onda minnen till liv i Tyskland. Det var i Thüringen som Hitlers nationalsocialister för första gången tilldelades en ministerpost. Året var 1930 och Wilhelm Frick (hängd i Nürnberg år 1946) blev inrikes- och utbildningsminister.
Syftet var att tämja extremisterna genom att ge dem ansvar. Det gick tvärtom.
Höcke är en politiker som inte ens bryr sig om att försöka putsa fasaden – han har blivit dömd till böter för att år 2021 offentligt ha använt den nazistiska sloganen ”Allt för Tyskland”. Sedan valsegern i söndags har han gång på gång krävt att isolationen kring AFD måste få ett slut. Om AFD skulle lyckas att bilda regering Thüringen skulle det ses som ett prejudikat i Tyskland.
Vad AFD verkligen är intresserade av är att segra i förbundsdagsvalet nästa år. Helst ta förbundskanslerposten.
Alla etablerade partier är starkt medvetna om vilka följder ett samarbete med AFD på delstatsnivå kan få, ur både tyskt och europeiskt perspektiv.
Alla etablerade partier är starkt medvetna om vilka följder ett samarbete med AFD på delstatsnivå kan få, ur både tyskt och europeiskt perspektiv. Därför verkar det inte sannolikt att Höcke får vad han vill. Åtminstone inte i det här valet.
Men resultatet är att kristdemokraterna ändå tvungna att ta fan i båten. En, som de verkar hoppas, mindre fan i skepnad av vänsterpopulisten Sahra Wagenknecht. Hennes parti BSW blev trea i bägge valen, trots att det grundades så sent som i januari. Sachsens ministerpresident Michael Kretschmer friar öppet till BSW.
– Jag har inte önskat mig den här situationen. Men jag måste erkänna realiteterna. Det här handlar om att tjäna landet och själv ta ett steg tillbaka, säger han i Die Zeit.
Enligt Kretschmer kommer förhandlingarna troligen att ta flera månader. Sahra Wagenknecht själv har flera gånger sagt att hennes parti inte ingår några koalitioner utan att få sin vilja igenom på flera viktiga punkter. En sådan punkt är Rysslands anfallskrig i Ukraina. Wagenknecht kräver att Tyskland slutar bistå Ukraina med vapen och börjar jobba för fredsförhandlingar.
Den här frågan hör inte hemma på delstatsnivå, en invändning som Wagenknecht fnös åt när jag lyssnade på henne i Dresden förra veckan. CDU har än så länge varit av motsatt åsikt, men den socialdemokratiska tyska regeringen har redan börjat trappa ned på biståndet.
Om Tyskland – den största enskilda givaren i EU – verkligen slutar hjälpa Ukraina är det ett dråpslag för landet.
Om Tyskland – den största enskilda givaren i EU – verkligen slutar hjälpa Ukraina är det ett dråpslag för landet. Fredsförhandlingar där Ukraina står med ryggen mot väggen innebär walkover till Rysslands fördel.
Men det finns även frågor där CDU och Wagenknechts parti kan mötas. Den främsta är invandring. Bägge partierna anser att framför allt asylinvandringen till Tyskland måste begränsas, att asylsökande som begått brott måste utvisas snabbare och att Tyskland på sikt ska börja behandla asylansökningar i tredje land.
I slutet av augusti höggs tre personer ihjäl i Solingen. En syrisk asylsökande som hade fått avslag men aldrig deporterats sitter häktad, anklagad för brottet. Det har eldat på kraven i Tyskland på att framför allt asylinvandringen måste minska.
Mycket sannolikt är det vad som kommer att ske. Oavsett vad resultatet blir av förhandlingarna mellan kristdemokraterna och vänsterpopulisterna i Sachsen och Thüringen.
Fakta.Valresultat Thüringen
AFD: 32,8 procent
CDU: 23,6
BSW: 15,8
Fakta.Valresultat Sachsen
CDU: 31,9 procent
AFD: 30,6
BSW: 11,8