Borås, säger du, kära läsare, det är väl ändå en riktig skitstad? Men faktiskt tycks det vara något av ett himmelrike på jorden – åtminstone för dem som går i åttan och nian på den lokala Engelbrektskolan. Och det tack vare sömnforskaren Malin Jakobsson, som har engagerat skolan i en ny studie (Aftonbladet 26/8).
Grunden är denna: Vi vet att tonåren är en känslig period, på alla sätt. Inre världskrig rasar, allt växer och formas och utvecklas. Hormonstormen förskjuter sömnfasen med drygt två timmar, vilket gör att man blir kvällspigg och morgontrött.
55 procent av 15–16-åringarna sover mindre än de åtta timmar per natt som är absolut minimum för hälsan, visar Malin Jakobssons forskning. Problemet förvärras av skärmar, samt brist på rutiner och struktur – och här vill tonåringarna faktiskt gärna ha hjälp av sina föräldrar.
Varför plåga upp ungdomar tidigt, när vi vet att det får dem att på alla sätt må och fungera sämre?
När lampan sedan väl är släckt har de ändå svårt att somna, av biologiska skäl. De ligger där i mörkret tar existentiella grubblerier lätt över. Och så stressar de över skolan. Det blir så lätt en ond cirkel. För när man är orolig blir sömnen ytligare och av allmänt sämre kvalitet, vilket i sin tur gör att man presterar sämre, vilket i sin tur skapar mer stress.
Detta är väl belagt: Sömnbrist har negativ effektiv på allt från tillväxten och immunförsvaret, till inlärning, minne och koncentration, till social samvaro, till just den psykiska hälsan. På sikt ökar risken för depression och ångest. Nu provar Engelbrektskolan därför att helt enkelt låta ungdomarna börja en timme senare; klockan nio. Hur har det fallit ut?
Jo, fint som snus. Den stora frågan är snarare varför inte fler gör så här? Varför plåga upp ungdomar tidigt, när vi vet att det får dem att på alla sätt må och fungera sämre?
Delvis handlar det väl om att det blir bökigare för lärarna, ifall skoldagen förskjuts. Ytterligare en tänkbar orsak är den ohejdade vanan; det har ju i modern tid – det vill säga så länge någon kan minnas – alltid varit så här.
Men sorgligt nog är huvudorsaken den allra dummaste sortens moralism, som får folk att tolka tonåringars kroniska trötthet som ren och skär lathet, och bli provocerade: De kan ju inte ligga där och sova bort hela dagen!
Kanske blir allt tydligare om vi börjar prata om sömnbristen som vad det faktiskt är: ett resultat av det obönhörligt exakta, skaviga schema som sattes av den framväxande industrin i slutet av 1800-talet, och som utgick från fasta tider utan hänsyn till om solen inte ens gått upp, än mindre hur människor är skapta. Tröttheten som följt på detta handlar inte om bristande karaktär. Det är en epidemi.
Läs mer:
DN:s ledarredaktion: Moderaterna klarar inte av att ta till sig fakta
Max Hjelm: Plötsligt insåg jag att Stockholm blivit lite mer som Köpenhamn – och älskade det