Redan 2002, som 28-åring, valdes Tobias Billström in i riksdagen. Därmed ingår han i det gamla, mer generösa, systemet där ledamöterna har en inkomstgaranti.
Och eftersom han fyllde 50 år i december i fjol har han kvalat in i kategorin som får sin ersättning fram till pensionsåldern. För ledamöter som avgår innan de har fyllt 50 är inkomstgarantin begränsad och gäller i högst fem år.
Om Billström väljer att börja arbeta och få annan inkomst framöver räknas den ersättningen av från riksdagens.
Till att börja med har utrikesministern sin lön som statsråd på 156 000 kronor i månaden. Den har han rätt till i tolv månader efter avgången, vilket innebär nästan två miljoner kronor totalt.
Har han inget jobb, eller annan inkomst, efter det kickar ersättningen som riksdagsledamot in. Under första året är inkomstgarantin 80 procent av ledamöternas arvode, vilket motsvarar drygt 60 000 kronor i månaden eller cirka 725 000 kronor i årsinkomst.
Efter andra året sjunker ersättningen gradvis för att stanna på 66 procent av ledamöternas arvode. Eftersom Tobias Billström var förste vice talman i tre år (2014 – 2017) hade han då ett högre arvode än en vanlig riksdagsledamot.
Enligt DN:s beräkningar har han i runda tal rätt till totalt åtta miljoner kronor i inkomstgaranti från sin tid i riksdagen. Till det kommer alltså två miljoner från tiden som utrikesminister.
Tobias Billström meddelade på onsdagen oväntat att han lämnar alla sina politiska uppdrag. Vad han planerar att göra framöver framkom inte. Vem som blir ny utrikesminister väntas bli klart i samband med att riksdagen öppnar på tisdag.
Läs mer.
Tomas Ramberg: Billström gick som han kom – med en smäll!
Källor: Billströms besked en chock för partiet