I den kommande höstbudgeten föreslår regeringen en rad åtgärder för att förbättra språkkunskaperna bland utrikes födda. Bland annat skjuter regeringen till mer pengar för att personal inom äldreomsorgen och förskolan ska få språkträning. Det är en fortsättning på en satsning som startades under den förra mandatperioden.
Samtidigt vill regeringen nu göra en omfattande kartläggning av hur det står till med språkkunskaperna hos utrikes födda. Motivet är att det saknas sådan information i dag och att mer kunskap kan förbättra integrationen.
– Svenska språket är en förutsättning för allt. För att kunna jobba, för att engagera sig och för att bli en del av hela det svenska samhället, säger integrationsminister Johan Pehrson.
Uppdraget att genomföra kartläggningen går till Statistiska centralbyrån, SCB. Enligt Johan Pehrson gör SCB redan i dag en uppföljning av läsförståelsen bland utrikes födda, men det uppdraget ska nu utvidgas med ett slags test för att se hur utrikes födda förstår och talar svenska.
– Syftet med det här är väldigt enkelt. Alla som kommer till Sverige och får stanna här är välkomna hit. Lär dig svenska, skaffa ett arbete – sen är det bara att du bygger din framtid här.
Enligt Johan Pehrson framhåller både Arbetsförmedlingen och företag att det kan vara svårt att få in människor i jobb och utbildning eftersom språket är för svagt.
– Det stora problemet är att folk inte pratar och förstår tillräckligt bra svenska. Det leder till att det svenska språket degenereras och därför måste vi ställa högre krav, säger Johan Pehrson.
Utöver kartläggningen av språkkunskaper föreslår regeringen även språk- och integrationsinsatser för utrikes födda som är hemma med barn, stärkt arbete mot hedersnormer, särskild språksatsning på fritidshemmet och försöksverksamhet i intensivträning i svenska språket.
Regeringens olika förslag om språkträning och integration ingår i höstbudgeten som presenteras den 19 september.
Läs mer: Svåra frågor för Tidöpartierna väntar: ”Starkt motstånd i L”