I ett nytt bostadsområde i Hudiksvall avsattes en del av kommunens budget till det som kallas konstnärlig miljögestaltning. En expertgrupp tillsattes och utifrån förslag på idéer och skisser valdes en konstnär ut.
Projektet ledde fram till en staty som fått namnet ”Hudiksvallstjejen”. Konstverket, som är planerat att invigas våren 2025, ska stå längst ut på Kattvikskajen, vara drygt fyra meter högt och föreställa en ung tjej med grenlika armar och ben och med en uggla på axeln.
Den 28 augusti rapporterade Hudiksvalls tidning om statyn, med en bild på en liten modell av konstverket. Nyheten väckte genast reaktioner i sociala medier, där flera kritiker menar att statyn är ful och läskig.
I en lokal Facebookgrupp startades en protestlista emot konstverket. I namninsamlingen önskar man att boende i Hudiksvall ska få vara med och rösta om vad som ska pryda det nya bostadsområdet.
På måndagen den 9 september hade över 2 000 personer skrivit under protestlistan.
– Det är helt enkelt inte en positiv vibb kring ett sådant här konstverk, säger initiativtagaren Berith Nilsson till SVT Gävleborg.
Konstnären Klara Kristalova, som menat att verket anknyter till den lokala träindustrin, har svarat på kritiken:
– Ordet är fritt. Men jag tror att de i slutändan kommer att tycka att den är snyggare än vad de nu tror, säger hon till SVT.
Klara Kristalova har även fått backning av Sara Edström, ordförande för Konstnärernas riksorganisation. Hon menar att offentlig konst som väljs ut av experter leder till en högre konstnärlig kvalitet – och att det ibland tar en stund för lokalbefolkningen att vänja sig.
– När någonting ska uppföras blir det lite oro och protester, men sedan vänder det ganska snabbt och folk börjar omfamna det, säger Sara Edström till Sveriges Radio.
Anna Lindqvist, kultur- och fritidschef i Hudiksvalls kommun, säger att hon var beredd på reaktioner. Samtidigt menar hon att namninsamlingen inte kommer att ha någon påverkan på valet av konstverk.
– Däremot påverkar det hur vi kommer att jobba med processen fram till konstverket. Det känns jätteviktigt att informera allmänheten om hur det här har gått till. Jag tror många inte förstod att det var en liten, liten skiss och det färdiga konstverket kommer att bli något annat, säger hon till SVT Gävleborg.