– Jag är uppvuxen i ett Tyskland där CDU stod för sina värderingar. Nu lämnar ni arvet efter Angela Merkel och Helmut Kohl bakom er, herr Merz!
Utropet i Bundestag ljöd från De grönas Katharina Dröge. Den tyska regeringens beslut att införa gränskontroller mot sina grannländer har lett till upprörda reaktioner både inom och utanför Tyskland. Nederländerna kallar beslutet ”en panikreaktion”, Polens premiärminister Donald Tusk säger att det är ”oacceptabelt”. Gränskontrollerna införs på sex månader från den 16 september.
Inom Tyskland är det dock få som klandrar lagen för att vara för långtgående – De gröna ovan tillhör undantaget. Det största oppositionspartiet CDU misstänker tvärtom att det blir en halvmesyr.
– Tyskland måste vara ett öppet land. Vi behöver alla människor med utländsk bakgrund som jobbar på våra skolor, sjukhus och restauranger. Samtidigt måste vi förstå: Den andel som har kommit hit och inte integrerat sig och arbetar är helt enkelt för hög, sade CDU:s ordförande Friedrich Merz i sitt tal i Bundestag i onsdags.
CDU kräver garantier på att det verkligen ska gå att avvisa folk vid gränsen, inklusive asylsökande.
Förbundskansler Olaf Scholz är pressad från alla håll. Att socialdemokratiska Scholzs regering inför gränskontroller framstår på många sätt som en reaktion för att säkra sin politiska överlevnad.
I slutet av augusti knivmördades tre personer i Solingen. En asylsökande från Syrien sitter nu häktad, misstänkt för morden. Någon vecka senare fick högerradikala Alternativ för Tyskland (AFD) kring trettio procent i delstatsvalen i både Sachsen och Thüringen. I den sistnämnda delstaten blev AFD rentav största parti. Det var första gången ett högerradikalt parti vann ett val i Tyskland sedan andra världskriget.
Tyskland är det land som har tagit emot flest flyktingar inom EU. I dag är antalet flyktingar i Tyskland kring två miljoner, de flesta från Ukraina och Syrien. Tyskland får också flest asylansökningar i EU, något som högerradikala AFD länge (och framgångsrikt) har beskrivit som ett hot mot landet.
I dag är det inte längre bara AFD som lyfter frågan. Även vänsterpopulistiska Sahra Wagenknecht vill skärpa invandringspolitiken och ledande CDU-politiker har på senare tid gång på gång sagt att Tyskland inte kan fortsätta så här. Nio år efter CDU-ledaren Angela Merkels legendariska kommentar ”Wir schaffen das!” (”Det fixar vi”) om flyktingkrisen har Tyskland med andra ord svängt rejält.
Schengenreglerna förutsätter fri rörlighet inom alla länder som är medlemmar i unionen. Det är dock tillåtet för enskilda Schengenländer att införa tillfälliga gränskontroller för sex månader i taget, något som tyska regeringen nu lutar sig mot.
– Nu måste vi se till att personer som redan har ansökt om asyl i andra EU-länder åker tillbaka dit. Det är EU:s regel. Vi kan inte bara lägga fram ändlösa löften, utan vi måste göra något konkret, sade Merz i förbundsdagen.
Om en dryg vecka är det delstatsval i Brandenburg. Nästa år är det förbundsdagsval. Innan dess är det troligt att Scholzs regering presenterar fler förslag på hur invandringspolitiken ska skärpas.
Fakta.Tyskland inför gränskontroller
Från måndagen den 16 september inför Tyskland gränskontroller med alla länder som man har en landsgräns med: Danmark, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Frankrike, Schweiz, Österrike, Tjeckien och Polen.
Att Schengenunionen tillåter de här kontrollerna beror på att de är tillfälliga.
Beslutet måste dock godkännas på nytt av EU-kommissionen var sjätte månad och kan totalt vara i kraft högst tre år.
Tyskland införde tillfälliga gränskontroller även under fotbolls-EM i juni, och flera Schengenländer gjorde det under coronapandemin.