De två utrikeministrarna från USA och Storbritannien skulle inte ha rest till Kiev om det inte vore så att beslutet om att tillåta Ukraina att använda långdistansvapen mot militära mål i Ryssland redan var fattat.
Det skriver The Guardian, med hänvisning till uppgifter från brittiska regeringstjänstemän.
Det var uppgifterna tidigare i veckan om att Iran börjat förse Ryssland med ballistiska robotar som ändrade spelplanen, enligt tidningen. Det ses som en stor upptrappning av kriget från rysk sida, ett etablerande av en ”axel” med Ryssland, Iran och Nordkorea, som redan förser Ryssland med robotar. Nu uppges beslutet att låta Ukraina använda de brittiska robotarna Storm Shadow mot mål i Ryssland vara fattat, enligt källorna.
På fredag ska Storbritanniens premiärminister Keir Starmer träffa Joe Biden för att diskutera kriget i Ukraina, men de väntas inte offentligt kommentera beslutet eller hålla någon presskonferens.
Efter torsdagens möte i Kiev mellan USA:s utrikesminister Antony Blinken, Storbritanniens David Lammy och den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj presenterades nya stödpaket till Ukraina, men Lammy sade också att man inte skulle gå in på vad som sagts i privata samtal för att inte ge Putin några fördelar.
Ett uttalande från Blinken om att man ”från dag ett anpassat sig och fortsätter att anpassa sig efter utvecklingen på slagfältet” tolkas också som den starkaste indikationen hittills på att beslutet om långdistansvapen är fattat.
Även Ryssland har tolkat de senaste dagarnas händelseutveckling på samma sätt, och Kremls talesperson Dmitrij Peskov hotade under onsdagen med att Ryssland skulle ”komma med ett passande svar”.
Det är dock inte säkert att ett sådant beslut från USA och Storbritannien får så stora effekter på krigsutvecklingen. Ryssland uppges redan ha flyttat sina glidbomber utom räckhåll för långdistansvapnen, och flygbaserna som Ukraina vill bomba är består mest av betong och är svåra att slå ut.