Keir Starmers USA-besök på fredagen äger rum i en tid där det ryska kriget mot Ukraina är i ett ödesdigert skede. Medan västsidan väntas ge något slags besked om huruvida man ska tillåta Ukraina att använda långdistansrobotar in i Ryssland har Putin sagt att det vore en krigsförklaring från väst.
– Om detta beslut fattas kommer det inte att innebära något annat än att Natoländerna, USA och de europeiska länderna direkt deltar i kriget i Ukraina, sade den ryska statschefen på torsdagskvällen enligt Moscow Times.
Putin har flera gånger tidigare varnat omvärlden att agera på olika sätt i Ukrainakriget som stör ryska intressen. Han motiverade själva invasionen med sådana argument och har därefter flera gånger varnat för drastiska svar på vad han betraktar som gränsöverträdelser, inte minst sådana som han anser hota Rysslands själva existens.
– Därför är det här inte en fråga om att tillåta eller inte tillåta den ukrainska ledningen att slå till mot Ryssland med dessa vapen. Vi pratar om att fatta ett beslut om huruvida Nato-länder är direkt involverade i en militär konflikt eller inte, sade Putin som pressas från militära hökar att sänka kärnvapentröskeln i en ny doktrin.
USA:s utrikesminister Antony Blinken antydde på onsdagen att man är redo att häva sina restriktioner mot Ukrainas bruk av långdistansvapen mot mål på ryskt territorium. Detta efter ett möte i Kiev med president Volodomyr Zelenskyj och utrikesminister David Lammy vars chef Keir Starmer betonat att det inte på något vis ska ses som konfliktsökande.
– Ryssland startade den här konflikten. Ryssland invaderade Ukraina olagligt. Ryssland skulle kunna avsluta denna konflikt direkt. Ukraina har rätt till självförsvar och vi har självklart gett vårt fulla stöd till Ukrainas rätt till självförsvar – vi tillhandahåller utbildningskapacitet, säger Keir Starmer till reportrar ombord planet till USA.
Enligt källor till bland andra Guardian har de västliga parterna redan enats om ett beslut att tillåta Ukraina att använda långdistansrobotar. Starmer väntas därmed meddela att brittiska långdistansrobotar av typen Storm Shadow också ska få användas på rysk mark.
Att frågan på så kort tid hamnat i dagordningens topp beror inte minst på delvis förändrade grundförutsättningar. Det handlar om de omfattande leveranser av iranska robotar som Ryssland tagit emot och som sägs kunna tas i bruk inom veckor, vilket redan lett till en rad sanktioner mot Iran och därmed hot om vidare destabilisering också i Mellanösternregionen.