– Interaktionen mellan Sverige och grannländerna Finland, Norge och Danmark är stor. Därför känns det bra att det nu blir möjligt att med hjälp av app sända pengar över gränserna också.
Det säger Rune Garborg, vd för Vipps Mobilepay. Företaget lanserade på tisdagen sin betalapp i Sverige och gränsöverskridande betalningar är möjliga från dag ett.
Garborg tror att behovet av en lösning som inte är beroende av gränser är stort. Nästa steg blir därför att göra det möjligt att använda appen också i andra delar av världen.
Företaget arbetar med att lansera en lösning som kan ersätta Apple Pay och Google Pay på användarnas mobiltelefoner.
– Efter fusionen mellan Vipps och Mobilepay för tio år sedan har vi nu en gemensam teknisk plattform och kan lansera flera nya tjänster, säger Garborg.
Sedan juni har det varit möjligt att överföra pengar mellan Danmark, Norge och Finland. I Finland lanserade Mobilepay också en möjlighet att använda appen på svenska i april i år.
I Sverige är det Swish som dominerar betalningar med hjälp av telefon. Garborg ser ändå inte att de två betalningsapparna skulle konkurrera med varandra. Tvärtom hoppas han på ett samarbete.
– Vi har fört en dialog med Swish länge och hoppas på ett genombrott. När det sker kan jag ändå inte säga, säger Garborg.
Svenska användare av Vipps kan betala i en mängd norska affärer. I förlängningen är det meningen att det ska gå att betala med Vipps även i finska och danska affärer.
Det återstår att se hur många användarna blir i Sverige, menar Rune Garborg. Men Sverige är det land som har störst interaktion med de andra nordiska länderna, påpekar han.
– Jag tror att användarna blir många, vi svarar på ett behov som finns, säger han.
En betalapp som fungerar både i Sverige och i Finland är en välkommen nyhet för Moa Sandström, Isabell Stennabba och Tilda Träskvik. De tre studerar vid Umeå universitet, men kommer från Österbotten.
Umeå har ett gott utbud av kurser och så får man studera på sitt modersmål, konstaterar de tre.
Men banker och betalningar har varit ett problem, så studenterna tar med glädje emot en nordisk lösning.
– Processen med folkbokföring, personnummer och konto i svensk bank tar tre månader att genomföra. Under de månaderna kan man inte använda Swish och det är den betalningsform som gäller i studentlivet, säger Isabell Stennabba.
Hon konstaterar att bankerna dessutom är osäkra då man vill installera Swish med ett finskt telefonnummer, så det gäller att stå på sig.
Tilda Träskvik har efter fyra år i Umeå fortfarande inte laddat ner Swish. Det kräver ett svenskt konto och det har hon inte.
– Jag kör med att be en kompis swisha och sedan betala kompisen via en banköverföring, säger Träskvik.
Hon berättar om en julmarknad hon besökte tillsammans med sin familj. Där var Swish det enda betalningsmedel som gällde, så alla familjens inköp blev ogjorda.
Livet utan att kunna swisha tycker Moa Sandsröm att skulle vara väldigt besvärligt. Allt från studentsitsar till andrahandslitteratur ska betalas med mobilappen.
– Underbart, är Sandströms reaktion på att Mobilepay börjar fungera i Sverige.
De tre studenterna från Österbotten funderar ändå på hur snabbt den svenska marknaden kommer att hitta Vipps. Själva börjar de med att introducera appen inom kompiskretsen.
Och inom den finlandssvenska nationen i Umeå, där de tre är aktiva, fungerar alla betalningsmedel, Swish, Mobilepay, kortbetalning och banköverföring.
Vipps Mobilepay
Företaget är ett resultat av en samgång mellan norska Vipps och danska Mobilepay.
Appen har över 12 miljoner användare i Danmark, Norge och Finland.
I Danmark och Finland heter tjänsten Mobilepay, i Norge och nu i Sverige Vipps.
Att föra över pengar från ett land till ett annat medför vanligen en kostnad på fyra procent.
Personer med konton i Swedbank eller Länsförsäkringar kan till en början inte ta emot betalningar från andra länder.