I augusti låg arbetslösheten i Västerbottens län på 3,8 procent, lägst i Sverige. Tvåa på listan hamnade grannlänet Norrbottens län på 3,9 procent. I hela Sverige var siffran 6,8 procent. Samtidigt finns ett enormt behov av arbetskraft i både Skellefteå, Västerbotten och hela norra Sverige.
När Northvolt nu varslar 1 000 personer i Skellefteå i Västerbottens län, hoppas kommunen att arbetarna ska stanna. Enligt kommunen finns det nämligen goda chanser till att hitta nya jobb inom andra sektorer som exempelvis offentlig sektor, mindre företag eller industrier på andra orter.
– Under de senaste två åren har vi inte haft tillräckligt med människor för de jobb som finns, säger Ida Rönnblom, chef på Arbetsförmedlingens kansli för omvandling och matchning i norr.
– Det har varit en överhettad marknad och det finns fortfarande stora behov inom alla typer av branscher. Vi behöver människor.
Vad kommer bli den största utmaningen?
– I Sverige är vi välförberedda för den här typen av händelser, men utmaningen är det stora antal som varslas samtidigt, säger hon.
Rikard Eriksson är professor i ekonomisk geografi vid Umeå universitet. Han forskar på den nya industrialiseringen av norra Sverige och menar att det kan bli svårt att behålla personerna i Skellefteå. Allt beror på vilka som blir varslade.
– Många av de som har flyttat till Skellefteå är ”norrlänningar”. Det är många från Umeå, men också andra norrbottniska och västerbottniska kommuner, säger han.
– För dem kommer det finnas jobb både inom industrin och inom välfärden, antingen i Skellefteå eller på andra orter då arbetslösheten är låg och efterfrågan hög.
En stor del av de som jobbar på Northvolt kommer från andra länder inom EU, men många kommer även från länder utanför EU. Att få dessa att stanna i Skellefteå kommer bli en utmaning, enligt Rikard Eriksson.
– Kanske en tredjedel av de som arbetar på Northvolt kommer från andra länder. De har kommit till Skellefteå för att jobba i en industri med industrilöner, då kanske ett jobb inom exempelvis välfärden inte är ett alternativ samtidigt som arbetstillstånden blir en svår nöt att knäcka, säger han.
För personer som kommer från utanför EU är arbetstillstånden knutna till ett företag. Om de ska arbeta på en annan arbetsplats behöver de få nya tillstånd. Flera av de som kommer från andra länder bor dessutom i baracker i Skellefteå, som de hyr via Northvolt.
– Om de blir av med jobbet är den stora frågan hur det blir med deras bostad då det råder bostadsbrist i Skellefteå. Det handlar om mer än bara hitta jobb åt dem, utan också om att ankra dem på platsen genom att hitta bostäder. Den frågan är lika akut i dag som den var i går.
Skellefteå kommunen har under flera år gjort stora investeringar i bostäder, infrastruktur och välfärd för att få folk att flytta till dit. Skulle Northvolts besked innebära att allt stagnerar riskerar det att bli ett hårt slag för Skellefteå, menar Rikard Eriksson.
– I mediedebatten är det nu vissa som vill få det till att det var fel att lägga fabriken i Skellefteå, men jag skulle nästan säga att de har överpresterat. Få andra kommuner skulle klara av att göra en så otroligt stor förändring på kort tid.
Finns det risk att den här situationen sprider sig till andra investeringsprojekt i norr?
– Det som händer Northvolt har lite att göra med övriga investeringar i norra Sverige. För det är ändå andra företag, andra produkter, andra marknader, delvis andra ägare också.
Läs mer: Ödesdag för bolagets lån