För att få sälja bredband och tv till hyresgäster tar fastighetsföretag ut pengar, så kallade kickbacks, från bredbandsbolag och kommunikationsoperatörer. Det kan handla om upp till 300 kronor per hyresgäst, en nota som hamnar på räkningen hos hyresgästerna. Systemet med ”kickbacks” är vanligt i hela landet enligt folk i branschen som DN talat med.
Svenska bostäder säljer sina hyresgäster och sitt nät i det här fallet till Teliaägda Zitius. De kommunikationsoperatörer som får de här kontrakten är de som betalar mest.
DN har sökt Svenska bostäders VD, Stefan Sandberg, men nekats intervju. Följande mejlsvar kommer från Jannike Siljan, fastighetsutvecklingschef på Svenska bostäder.
Hur förklarar ni prisskillnaderna på Sibeliusgången där hyresgäster betalar sex gånger mer än bostadsrättsägare?
– Svenska Bostäder står för fibernätet och våra hyresgäster har möjlighet att välja mellan 25 olika leverantörer – det anser vi skapar en sund konkurrenssituation och valfrihet med olika typer av avtal som passar olika hyresgästers behov och plånbok.
Tar Svenska bostäder betalt för sina fastighetsnät?
– Vi hyr ut vårt fibernät till en kommunikationsoperatör. För detta tar vi ut en avgift från kommunikationsoperatören som vunnit en upphandling att få tillhandahålla denna tjänst i Svenska Bostäders fibernät, säger Jannike Siljan.
Hur stor är kicksbacken från Teliaägda Zitius till Svenska bostäder, per lägenhet och månad för att få vara med att sälja bredband och tv i era nät?
– Enligt avtalet är det en affärshemlighet som därmed är sekretessbelagd.
Kommer bredbandspriserna fortsätta att stiga i era hus?
– Vi är inte inblandade i bredbandsbolagens prissättning.
Skulle det vara möjligt för Svenska bostäder att köpa in bredband kollektivt, som bostadsrättsföreningar ofta gör, och på så sätt få ner priserna?
– Vi har inga planer på att förändra nuvarande modell, säger Jannike Siljan.
Fakta/Vad menas med ”kickbacks”
”Kickbacks, i detta sammanhang, är avgifter som bredbandsleverantörer eller en kommunikationsoperatör, KO, betalar till fastighetsägare för att få tillgång till deras hyresgäster, vilket i slutändan resulterar i högre kostnader för hyresgästerna.
Betalningen sker ”bakom kulisserna”. Varje hyresgäst kan då kosta mellan 100 och 300 kronor. Sedan tillkommer moms med 25 procent. Fakturan till hyresgästen stiger med lika mycket. Fastighetsägaren väljer oftast den leverantör som kan betala högst kickbacks. Företrädare för stadsnäten har kallat systemet med ”kickbacks” för ”dold hyra”.
Fakta/bredband till hyreshus
Det finns nästan 2 miljoner hyreslägenheter i Sverige. Drygt 800 000 ägs av allmännyttiga kommunalägda bostadsföretag. Stockholm stads Svenska bostäder har cirka 26 000 lägenheter och ca 4 000 lokaler.
Hyreslägenheterna i landet är uppkopplade till något av 190 stadsnät. Stadsnätet har ofta krävt stora investeringar men har ett lågt snittpris. Fastighetsägarna investerar i ett eget billigare bredbandsnät i sina flerfamiljshus. Hyresförhandlingar för sådana investeringar brukar leda till hyrespåslag på till exempel 50 kronor på hyran i ett visst antal år.
Trots att stadsnätets priser, de som ansvarar för kabeln till flerfamiljshuset, inte har höjts i någon större omfattning, så har bredbandspriserna gått upp mer än inflationen. Enligt sajten bredbandsval gick bredbandspriserna med 23 procent redan under åren 2018-2022.
Källor: Boverket, Bredbandsval, Stadsnätsföreningen.
Läs mer: Hyresgäster fick bredband inkluderat i hyran
Läs mer: Bredband dyrare i hyresrätter än i bostadsrätter
Läs mer: Hyreshöjningar för 28 000 bostäder i Stockholm
Läser mer: Ensamstående Lailas hyra höjdes – då flyttade hon hem till mamma
Läs mer: Hyrorna höjdes med över fyra procent i år – högsta höjningen sedan 1994
Läs mer: Insändare. Fastighetsägarna kräver orimlig höjning av hyran