Äldre som råkar ut för en fallolycka bör screenas för demens. Det konstaterar forskare vid Brigham and Women´s hospital vid Harvard Medical School i Boston, USA, efter att ha analyserat mer än två miljoner äldre som vårdats på sjukhus efter olika sorters olyckor.
Resultatet, som nu presenteras i Jama Network Open, visar att det finns ett starkt samband mellan just fallolyckor och demens. Ett år efter olyckan hade 10,6 procent av dem som föll fått en demensdiagnos. Vidare var fallolyckor associerat med en 21 procents högre risk för att diagnostiseras med demens, jämfört med andra typer av olyckor.
Enligt forskarna tyder resultatet på att en äldre som vistas på sjukhus på grund av en fallolycka bör undersökas avseende eventuell förekomst av demens.
– Jag ser ofta äldre som skrivs in på sjukhus efter en fallolycka, som kan leda till svåra skador. Vi behandlar skadorna och erbjuder rehabilitering, men ofta förbiser vi de underliggande riskfaktorerna. Det vill säga det som bidrog till att de föll från första början. Detta trots att det finns allt starkare vetenskapliga belägg för kopplingen mellan fallolyckor och en nedsatt kognitiv förmåga, säger artikelns försteförfattare, Alexander Ordoobadi, i en kommentar.
Vad som är hönan och ägget är dock svårt att sia om, skriver forskarna. En nedsatt kognitiv förmåga ökar risken för att ramla, samtidigt som ett fall sannolikt kan påskynda insjuknandet i demens. Oavsett vilket, vore det en fördel om den drabbade diagnostiseras så tidigt som möjligt.
Fakta.Fall bland äldre
I Sverige skadas varje år runt 70 000 personer, de flesta äldre, så illa på grund av fall att de behöver läggas in på sjukhus. Ofta innebär fallet ett stort personligt lidande för den äldre eftersom han eller hon ofta blir mindre självständig samtidigt som livskvaliteten försämras. Därutöver kostar fallolyckor samhället stora belopp. Enligt Socialstyrelsen kostade fallolyckor bland äldre 11,3 miljarder kronor år 2020 i direkta kostnader för kommuner och regioner.
Läs mer:
Levnadsvanorna som minskar risken för demens
Så effektiva är de nya läkemedlen mot Alzheimers sjukdom