Northvolt vill leda den gröna omställningen med ”världens grönaste batterier” – men de senaste månaderna har kriserna avlöst varandra. DN har tidigare kunnat avslöja 26 allvarliga olyckor och säkerhetsbrister hos batterijätten, och nyligen varslades 1 600 anställda om uppsägning i Sverige.
Att skala upp batteriproduktionen i Skellefteå har varit ett av de största ekonomiska problemen. Bolaget har länge bara lyckats producera några få procent av de nivåer som krävs för att bli lönsam.
– Vi jobbar hårt för att få produktionen att fungera så bra som möjligt, men jag skulle inte vilja peka ut en enskild faktor bakom att det har tagit längre tid än vi har trott, säger Northvolts kommunikationschef Matti Kataja.
Den svenska batterijätten vill skapa en europeisk batterimarknad som minskar beroendet från Kina – som i dag dominerar den globala batteribranschen.
DN har tidigare kunnat visa hur Northvolt i stället inlett djupa samarbeten med kinesiska bolag för både maskiner och arbetskraft. Det handlar framför allt om bolaget Wuxi Lead Intelligent Equipment, som är kopplat till den kinesiska regimen.
Deras maskiner är helt avgörande för att producera Northvolts batterier. Samtidigt vittnar fem av varandra oberoende källor på bolaget att samma maskiner utgjort ett av de stora problemen – som gjort att produktionen inte kommit upp i förväntade nivåer.
Planen har varit att maskinerna ska integreras med Northvolts egna system, men det har visat sig vara svårt. För att ens kunna använda dem har Northvolts egna ingenjörer tvingats bygga om dem, dra ny el och bygga in specifika säkerhetsfunktioner som saknats.
– Det handlar om funktioner som borde ha funnits, men som inte fanns där, uppger en källa.
Det har också funnits stora brister i dokumentationen kring maskinerna. Flera av varandra oberoende källor beskriver hur den kinesiska samarbetspartnern delat med sig av undermålig information om maskinernas funktioner och underhåll, vilket ytterligare bidragit till förseningar.
Northvolt har tvingats översätta och upprätta ny teknisk dokumentation för att kunna använda utrustningen.
– Det är de här maskinerna som i slutändan producerar batterierna, så det är klart att de är viktiga. De har inte hållit den kvalitet vi förväntat oss, säger en person med god insyn i bolaget.
– Vi förlorade mycket tid och fick inte upp hastigheten på maskinerna. Självklart sinkade det oss, säger en annan källa.
Northvolt blöder ekonomiskt och kämpar hårt med finansieringen. Men Wuxi Leads maskiner har inte varit batterijättens enda problem.
En lång rad källor, som har eller har haft direkt insyn i Northvolt, pekar också ut andra bidragande orsaker till batterijättens kris. Bland annat att man haft orealistiska tidsplaner för hur snabbt bolaget ska bli lönsamt, och att det är svårt att bygga en batterifabrik från grunden.
DN har sökt representanter för Wuxi Lead som inte besvarat några frågor. Enligt DN:s uppgifter ska det kinesiska bolaget ha uppgett för Northvolt att de inte haft något ont uppsåt. Ingen av DN:s källor har heller sett några bevis för att det kinesiska bolaget medvetet ska ha saboterat för Northvolt.
Wuxi Lead har i sociala medier, kort efter att DN börjat ställa frågor, gått ut med ett skriftligt uttalande om att de arbetar hårt för att skala upp produktionen av litiumbatterier i Europa, och att de utgår från internationella standarder och regler.
DN:s granskning av Northvolt.
■ I somras kunde DN avslöja 26 allvarliga olyckor där anställda bland annat blivit av med kroppsdelar, andats in farlig gas eller rök, utsatts för explosioner eller avlidit av brännskador. Granskningen visade på återkommande säkerhetsbrister.
■ En ung 25-årig man avled efter en explosion på fabriken, trots att Northvolts interna riskanalys slagit fast att det inte fanns någon explosionsrisk där. Ett dödsfall som bland annat Arbetsmiljöverket och åklagare menar hade kunnat undvikas.
■ Northvolt skulle skapa oberoende mot Kina men har blivit beroende av både maskiner och personal från diktaturen, och samarbetar med bolag kopplade till regimen.
■ Nära samarbetspartnern Wuxi Lead har flera kopplingar till kommunistpartiet. De har ett eget partiråd, har skickat anställda på ”röda pilgrimsresor” och anordnat partidagar för att fördjupa relationen.