Statsminister Ulf Kristersson och Moderaternas partisekreterare Karin Enström fördömer händelsen. Kristersson vill nu se åtgärder efter att personer på åhörarläktaren kastat tomater mot Maria Malmer Stenergard under torsdagens interpellationsdebatt.
”Jag förväntar mig nu en grundlig analys av hur detta kunde gå till och kraftfulla åtgärder för att upprätthålla riksdagsledamöters och statsråds säkerhet i kammaren”, skriver han i en kommentar till DN.
Kristersson skriver att det aldrig är legitimt att sabotera seriösa samtal oavsett vilken åsikt man har.
”Jag är stolt över att Sverige har en kompetent och rakryggad utrikesminister som håller regeringens linje om konflikterna i Mellanöstern. Ingen ska tillåtas hota eller kasta föremål mot henne”, skriver Kristersson.
S-ledaren Magdalena Andersson säger att händelsen är vedervärdig.
”Jag förväntar mig att riksdagen går till botten med vad som har hänt och säkerställer att något liknande inte kan uppstå igen”, skriver hon på X.
Gruppledare från flera av riksdagspartierna sluter upp bakom statsminister Ulf Kristerssons krav på ökad säkerhet.
– Det pågår sedan tidigare ett arbete med just säkerheter. Det är viktigt att det intensifieras nu, säger Daniel Bäckström (C).
Det oroliga omvärldsläget gör frågan extra viktig, säger han.
Socialdemokraternas Lena Hallengren skriver till DN att riksdagen måste vara en trygg plats för beslutsfattare och besökare.
”En incident av det här slaget är oerhört allvarlig och måste följas upp. Talmanspresidiet behöver tillsammans med partierna diskutera hur vi ska förhindra att det händer igen”, skriver hon.
Även Miljöpartiets gruppledare Annika Hirvonen fördömer attacken. Hon har bett riksdagsförvaltningen om att få en redogörelse för händelseförloppet och kommer att diskutera säkerhetsfrågan med ledare för övriga partier.
– Vi vill ha en öppenhet där alla medborgare kan ta del av debatten. Men tryggheten för både politiker och annan personal måste säkerställas. Många åtgärder har vidtagits under mina år i riksdagen, men det här understryker att mer behöver göras, säger hon.
Lina Nordquist från Liberalerna är inne på samma spår.
– Jag vill inte ha en stängd demokrati, men om människor beter sig på det här sättet har vi inget annat val än att skärpa säkerheten. Jag vill kunna göra det utan att ha ett slutet parlament.
Hon säger att säkerhetsfrågan behöver tänkas igenom noggrant.
– Vi vill inte springa fort och fel.
Gruppledarna för Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill också se att säkerheten skärps. Vänsterpartiets Samuel Gonzalez Westling skriver att partiet vill se en grundlig utredning av hur händelsen kunde inträffa.
”När det gäller riksdagens säkerhetsarbete är vi alltid beredda att diskutera det med övriga partier, jag förutsätter att det här kommer vara en av huvudpunkterna på dagordningen vid nästa gruppledarmöte”, skriver han.
Talmannen Andreas Norlén (M) kallar händelsen för oacceptabel och direkt antidemokratisk. Ordningsstörningar med oväsen och skrik är illa nog, men på torsdagen passerades en ny gräns, skriver han i ett uttalande.
”Vi bedriver ett mycket aktivt säkerhetsarbete i riksdagen och jag vet att polisen och Riksdagsförvaltningens skyddsvakter agerade snabbt i dag”, skriver han.
Riksdagens säkerhetschef Niklas Åström ser allvarligt på det inträffade.
”Förvaltningen kommer att följa upp händelsen och vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder. Detaljer i vårt säkerhetsarbete kommenterar vi inte”, skriver han i en kommentar.
Även riksdagsledamoten Ann-Sofie Alm (M) vill se skärpt säkerhet.
– Vi måste se över säkerhetsordningen. Det är väldigt obehagligt och tråkigt när några rötägg vill störa demokratin.
Läs mer: Utrikesministern flydde debatt – föremål kastades