Stormvindar på över 50 meter per sekund och enorma mängder nederbörd. Orkanen Kirk, som nyligen graderades till en fyra på den femgradiga skalan för orkaner, hotar att orsaka stor förödelse i Europa från och med veckans andra halva.
Värst ser nordvästra Spanien ut att drabbas, där Kirk väntas slå till på onsdagen – då sannolikt nedgraderad från orkan till storm, men fortsatt mycket kraftfull. I slutet av veckan väntas resterna av Kirk dra in över Sverige som en kraftfull höststorm.
Att en orkan – eller tropisk cyklon som de kallas i forskningen – tar sig över Atlanten mot Europa är inte unikt, men ovanligt, berättar Alexander Baker, som forskar om klimatförändringarnas påverkan på orkaner vid Reading University i Storbritannien.
– Tropiska cykloner rör sig normalt sett västerut mot Nordamerika, men Kirk tar en ovanlig väg, säger han till DN.
Detta är dock något som sannolikt kommer att bli vanligare i framtiden i takt med att jordens klimat förändras, varnar han. Den huvudsakliga orsaken finns i något som synts tydligt de senaste åren: att Nordatlanten blir allt varmare. Det är nämligen från varmt havsvatten som orkansystemen hämtar sin energi.
I takt med att havet värms upp blir det allt lättare för orkanerna att överleva hela vägen till Europa och behålla sin intensitet.
– I en inte alltför avlägsen framtid kan de till och med nå Europa som tropiska cykloner, säger Alexander Baker.
Han får medhåll av klimatforskaren Frederik Schenk, som bland annat har forskat på stormar i Nordatlanten vid Stockholms universitet.
– Vi ser tydligt att orkaner som skapas i tropikerna lättare kan röra sig mot Europa när havet värms upp, säger han.
Samtidigt ska det påpekas att orkanforskningen är tvetydig. När det gäller antalet orkaner som bildas är det svårt att se någon tydlig trend i forskningen, delvis eftersom den naturliga variationen är stor. Vissa studier indikerar rentav att det totala antalet orkaner som bildas kan minska.
Men samtidigt tycks alltfler orkaner nå kategori fyra eller fem, alltså de allra kraftfullaste nivåerna. De verkar också oftare få en mer explosiv utveckling, där de snabbt växer till extremt kraftiga system. Ur Europas synvinkel innebär det att orkanerna kan ha mer kraft med sig från början, när de rör sig mot vår del av världen.
Dessutom finns tecken på att tropikerna expanderar norrut – och att orkaner alltså kan komma att bildas närmare Europa i framtiden.
– Det är precis det vi ser med Kirk nu, den bildades väldigt långt norrut och tog omedelbart vägen mot oss, säger Frederik Schenk.
Kirk har också ytterligare ett kännetecken som ser ut att bli vanligare i framtiden, nämligen att stormsystemet är väldigt stort – vilket i sin tur gör att fler människor sannolikt kommer att drabbas av orkanerna i framtiden. Det väntas också innehålla alltmer regn, vilket också är det som orsakar störst förödelse.
– Man pratar mycket om vindarnas styrka, men faktum är att nederbörden är ett minst lika stort problem, säger Alexander Baker.
Hur förberedda är vi på detta, skulle du säga?
– Det är en stor fråga hos bland annat försäkringsbolag. Vi är inte vana vid att drabbas av den här typen av oväder, framför allt inte på sommaren. Det är ett skäl till oro.
Läs mer:
Regn och blåst väntas – Stormen Kirk närmar sig Sverige
Orkaner skördar liv flera år efteråt
Så ökar risken för extremväder där du bor – sök på DN:s specialsajt