Tidigare i veckan meddelade batteritillverkaren Northvolt att ett av dotterbolagen, det som skulle stå för expansionen i Skellefteå, sätts i konkurs med miljarder i obetalda skulder. Läget är ansträngt och nu dras snaran åt ytterligare.
Utöver skulder som bolaget har till långivare och leverantörer så väntar också Skatteverket på en bra bit över en kvarts miljard som ska in senast på måndag. Totalt handlar det om 299,7 miljoner kronor för alla bolag som ingår i koncernen, enligt ett utdrag från Skatteverket.
Ungefär 113 miljoner kronor är arbetsgivaravgifter och 100 miljoner är avdragen skatt. Resten är moms på drygt 80 miljoner kronor och preliminärskatt på ytterligare ett par miljoner kronor. Det mesta är kopplat till moderbolaget och Northvolt Ett – bolaget bakom Skellefteåfabriken.
Hur mycket som faktiskt finns kvar i kassan hos Northvolt i det här läget är okänt. Skulle det vara mindre än 300 miljoner kan det innebära problem för styrelsen, som kan tvingas välja mellan konkurs, rekonstruktion eller att personligen ta smällen.
Det första som händer är att Skatteverket skickar ut ett krav. Bolaget har då fram till sista november på sig att betala, annars går skulden till Kronofogden.
Parallellt med detta kan också Skatteverket, om det anses nödvändigt, ta ärendet till domstol och ansöka om så kallat företrädaransvar. Beviljas det så blir de sju ledamöterna i styrelsen, däribland vd:n Peter Carlsson själv, personligen solidariskt ansvariga för att skulden betalas.
– Den bedömningen görs från fall till fall. Bland annat beroende på vilka åtgärder företagen har vidtagit när skatter och avgifter skulle ha betalats, säger Tomas Envall, sektionschef på Skatteverket.
Av den anledningen är det normala när ett företag bedömer att det inte kommer kunna betala sina skatter att det ansöker om konkurs eller rekonstruktion senast samma dag som skatterna ska vara inne. Då duckar styrelseledamöterna risken att själva hållas ansvariga.
Vid sidan av Peter Carlsson i styrelsen finns även medgrundaren Carl-Erik Lagercrantz som har Vargas Holding ihop med Harald Mix, näringslivsprofilen Susanna Campbell och ordföranden Tom Johnstone som också har styrelseuppdrag i Husqvarna och Investor.
Dotterbolaget som försattes i konkurs på tisdagen hade inga väntande skatteinbetalningar över huvud taget, och inte heller några anställda. Däremot stora skulder. Enligt konkursförvaltarens första bedömning omkring 2–3 miljarder kronor.
Notan hos Skatteverket
Så mycket ska Northvoltbolagen betala (miljoner kronor)
Northvolt AB: 66,3
Northvolt Ett: 183,4
Northvolt Labs: 15,9
Northvolt Revolt: 6,6
Northvolt Systems: 13
Novo Energy*: 2,2
Novo Energy R&D: 2
Novo Energy Production: 9,9
Northvolt 5: 0,4
Källa: Skatteverket.
*Novo Energy-bolagen samägs med Volvo Cars
Detta har hänt
• Northvolt grundades år 2015 av vd Peter Carlsson. Planerna på fabriken Northvolt Ett i Skellefteå tillkännagavs i oktober 2017, och har följts av ytterligare stora expansionsplaner.
• På ägarlistan finns fordonsjättarna Volkswagen och BMW, investmentbanken Goldman Sachs, riskkapitalisten Harald Mix bolag Vargas samt flera svenska och utländska pensionsfonder.
• Verksamheten har dragits med stora förluster och på senare tid har kvalitetsbrister och svårigheter att möta de uppsatta produktionsmålen vid fabriken i Skellefteå uppdagats.
• I februari 2024 meddelade Northvolt att de säkrat lån på sammanlagt drygt 50 miljarder kronor från 23 olika banker, men det är oklart om något av det har betalats ut än.
• Bolaget har också varit på jakt efter nytt kapital via en nyemission på totalt 15 miljarder kronor som inte har gått i mål. Företaget för diskussioner med ägare och långivare om hur situationen ska lösas.
• I slutet av juni blev det känt att fabriksplanerna i Kvarnsveden, Borlänge skrotades och i september meddelades att katodtillverkningen i Skellefteå pausas.
• Den 23 september aviserade företaget att 1 600 anställda i Sverige varslas om uppsägning, och så sent som i tisdags försattes bolaget som skulle sköta expansionen av Skellefteåfabriken i konkurs.
Läs även:
Hård smäll för drabbade i konkursen
47 olyckor på Northvolt med farliga kemikalier