Comanches mc är det första mc-gäng som grundats i Danmark och expanderat internationellt, säger Carsten Norton, journalist och författare från Köpenhamn.
Han har skrivit boken ”Bandekrigerne Fra Værebro” om Comanches snabba framväxt. Den släpptes i augusti, samtidigt som dokumentärserien ”Brutalt brödraskap” på streamingtjänsten Max. Det stora intresset beror enligt Carsten Norton på gängets snabba expansion men också på att de inte ser ut som de klassiska mc-gängen, som Hells Angels och Bandidos.
– Jag brukar säga att de är en fusion mellan ett gatugäng och en motorcykelklubb. De vill gärna utåt säga att de är en motorcykelklubb men dansk polis klassar en medlem i Comanches som gängmedlem, säger han.
Gruppen uppstod ur askan av Satudarah vars danska avdelning lades ner förra året, kort efter att ett förbud av organisationen för första gången kommit på tal. Många av medlemmarna följde med därifrån.
Carsten Norton säger att Satudarah expanderade mycket snabbt över hela Danmark, och att Comanches nu gör samma sak, fast även till andra länder.
– Men de är inte så stora i Sverige, där handlar det mer om personliga relationer, säger han.
Däremot har de haft en roll i den gängkonflikt i Danmark där ett stort antal svenska medborgare misstänks ha anlitats som torpeder. I april greps två svenska tonåringar som misstänks ha anlitats för attentat mot en Comanchesmedlem vid deras klubbhus i Bröndby, som aldrig genomfördes. Dessförinnan har gänget varit nära att hamna på kollisionskurs med Hells Angels vilket till stor del handlade om haschmarknaden på Christiania, säger Carsten Norton.
Gruppen ska enligt Norton ha betalat pengar för att komma ur konflikten med det dansk-svenska nätverket, med kopplingar till Ismail Abdo, som sedan fortsatt konflikten med gänget Loyal to Familia.
Mats Karlsson, chef för underrättelseenheten i polisregion Syd, säger att svensk polis betraktar Comanches som ett mc-gäng som är involverat i organiserad brottslighet.
– Comanches i Sverige är färre än vad de är i Danmark i nuläget, men vi ser att en del av medlemmarna har varit med i andra gäng tidigare och är välkända i de här sammanhangen. Så det är ett av de gängen vi följer nogsamt. Där finns ju konflikt, i varje fall i Danmark, säger han.
Den verksamhet som gänget bedriver är lik andra mc-gängs, säger Mats Karlsson. Det handlar, enligt Karlsson, om narkotikabrottslighet, utpressningsverksamhet och indrivning men också att de försöker ta sig in i till exempel byggbranschen och avfallsbranschen.
Den Comanches-president från en av gängets svenska avdelningar som var gäst på Jimmie Åkessons bröllop har i ett uttalande skrivit att han inte företräder en kriminell organisation.
– Det är ett klassiskt uttalande från många presidenter i mc-gäng. Vi benämner dem som kriminella mc-gäng i vardagligt tal men i Sverige har vi, till skillnad från Finland, Norge och Danmark, inte klassat vissa organisationer som brottsliga. I Sverige är det inte ett brott att delta i organisationen men man väljer att ingå i ett sammanhang där brottslighet är affärsidén, säger Mats Karlsson.
Han säger att han inte känner till omständigheterna kring den svenska Comanchespresidentens närvaro på Åkessons bröllop.
– Men generellt är det bekymmersamt när företrädare för det vi ser är organiserad kriminalitet närmar sig politiska beslutsfattare. Det är en medveten strategi som organiserade kriminella har – att söka sig till legitima sammanhang för att kunna visa att de inte alls är farliga men också för att kunna påverka. Alla typer av sådant närmande är bekymmersamt.
I mitten av januari nästa år startar den rättegång där det ska avgöras om Bandidos ska upplösas och bli permanent förbjudna i Danmark. Redan i våras införde polisen ett tillfälligt förbud mot gänget, vilket bland annat innebär att det inte är tillåtet att bära kläder med deras märken. Hösten 2021 beslutade Danmarks högsta domstol att gänget Loyal to familia skulle upplösas och förbjudas. Det var det första gänget som förbjöds i Danmark – men det har fortsatt att finnas och är en del av det pågående gängkriget. Polisen har också stängt lokaler som kopplas till flera gäng, bland annat Hells Angels klubbhus.
Carsten Norton tror att Comanches står näst på tur att förbjudas.
– Jag skulle bli väldigt förvånad om de inte blir nästa gäng man går efter. Jag tror nästan att det är oundvikligt att myndigheterna kommer att försöka, säger han.
– Om man frågar dem så säger de att de bara är en motorcykelklubb. Men en stor del av deras medlemmar har dömts för brott, från narkotika till utpressning, våld och mord. Om det är en kriminell organisation är något som domstolen måste avgöra.
Danmarks motsvarighet till NOA, Polisens nationella enhet för särskild kriminalitet, uttalar sig inte om enskilda grupper, men säger att nätverken generellt sett är gränsöverskridande, och att alliansbyggande och utvidgning av territorier sker både i Danmark och utomlands.
”Kriminella grupper och nätverk ser generellt inte landsgränser som ett hinder för sina aktiviteter, och det bedöms att det fortsatt är frekvent aktivitet mellan kriminella grupper och nätverk samt enskilda individer i Danmark och Sverige”, skriver de till DN.
På frågan om en Comanchesledare hade kunnat delta på en dansk partiledares bröllop kommer Carsten Nortons svar omedelbart:
– Nej!
Varför inte?
– Att umgås med eller vara nära någon som är registrerad i den här miljön i Danmark skulle vara förödande för ens politiska karriär. Man skulle ha mycket svårt att bli säkerhetsgodkänd.
Fakta.Comanches mc
Startade i Danmark våren 2023, kort efter att danska Satudarah splittrats. Många av Satudarahs medlemmar gick över till Comaches.
Gänget beskrivs som en blandning av ett gatugäng och mc-gäng, med bakgrunden i Satudarah och innan dess under namnet ”Vaerebros hårde kerne”.
I Sverige uppskattas antalet medlemmar i Comanches till 20-25 personer fördelat på tre klubbar i Göteborg, Skåne och Lidköping. I Danmark är medlemmarna betydligt fler, ett par hundra. Gänget har sedan starten i Danmark spridits till länder i Europa, Asien och Afrika.
Källa: Carsten Norton, Acta publica.