Den 52-årige Jonas Falk greps i Spanien i mitten av augusti och häktades i sin utevaro, misstänkt för försök till grov utpressning och mordbrand efter att polis och åklagare under flera månader bedrivit en förundersökning mot de personer som försökt pressa den före detta börs vd:n Joachim Kuylenstierna på 100 miljoner.
Jonas Falk nekar till anklagelserna, säger hans advokat Tobias Enochson.
– Allt är inte guld som glimmar, säger han om sin syn på åklagarens bevisning.
I onsdags utlämnades Jonas Falk från Spanien till Sverige och på torsdagen häktades han av Södertörns tingsrätt. Falk pekades 2010 ut som huvudman i den stora narkotikahärva som kom att kallas ”Operation Playa”. Han fick 18 år i tingsrätten, men friades i hovrätten. Sedan dess har han dömts i Spanien för att ha hanterat 50 miljoner kronor som härhört från kokainhandel.
Enligt Anna Stråth, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, är han sedan flera månader tillbaka misstänkt för att ligga bakom den omskrivna utpressningen av den före detta börs vd:n Joachim Kuylenstierna – en rättegång som pågår i detta nu.
Enligt Kuylenstierna är det i själva verket en kvinnlig nära anhörig till Jonas Falk som vill åt de 100 miljonerna, har han sagt i förhör. Kuylenstierna hade en kortare relation med kvinnan för drygt 20 år sedan och kom sedan att hjälpa henne att investera pengar i ett bolag genom en komplicerat affärsupplägg.
Det första långa hotbrevet som Kuylenstierna fick återfanns i Jonas Falk dator. i Brevet hävdar utpressaren att Kuylenstierna är skyldig 100 miljoner. Brevet innehåller allvarliga hot om våld – inte bara mot Kuylenstierna utan även mot företagsledningen i Fastator, det bolag där Kuylenstierna vad vd när hoten först kom. Här om dagen vittnade de om hur deras liv påverkats.
Falk häktades på torsdagen. Hans kvinnliga, 61-åriga släkting, som greps i slutet av april har suttit häktad i målet fram till nyligen, har släppts på fri fot, men misstankarna om försök till grov utpressning mot Kuylenstierna kvarstår. Kvinnan åtalades däremot för grovt narkotikabrott, eftersom man påträffade drygt sex kilo cannabis i hennes bostad när hon greps. Målet togs upp i Eskilstuna tingsrätt där hon friades här om dagen, hennes sambo dömdes dock till två års fängelse.
På torsdagen hörde de unga män som användes som utförare i målet. De kartlade Joachim Kyulenstierna och hans kollegor i flera månader genom att förfölja dem, fotografera deras bostäder och deras familjemedlemmar.
20-åringen som körde bilen under den tid man kartlade och följde efter företagsledarna hävdar att han inte visste vad uppdraget gick ut på. Den person som pekas ut som den som tog de över 100 bilderna på företagsledarna säger att han trodde om att kartlägga dem inför ett rån.
– Jag fick 20 000 för att göra det. Hade jag vetat att det handlade om utpressning skulle jag inte ha gjort det, hävdade han.
Under eftermiddagen ska enligt planerna förhör hållas med den advokat som står åtalad i målen. Advokaten ska ha fungerat som mellanhand mellan utpressaren och Kuylenstierna.
Advokaten, som ska ha anlitats av ett kriminellt nätverk, står åtalad för utpressning, övergrepp i rättssak och grova bokföringsbrott.