”Vegetarianen”
Övers. Eva Johansson
Natur & kultur, 2016 (2007)
I detta genombrott från 2007 exponeras skräcken för det inre monstret, och de yttre. Efter en mardröm beslutar sig kvinnan Yeong-hye för att sluta äta kött, vilket är mycket kontroversiellt, framför allt inom familjen. Hennes avståndstagande till den djuriska mänskligheten växer vidare och man anar efterhand vad de olika förbuden och ritualerna är till för.
”Levande och döda”
Övers. Eva Johansson
Natur & Kultur, 2016 (2014)
Denna roman bygger på dokumentärt material. Gwangjuupproret i maj 1980 var en student- och arbetarrevolt som utmynnade i en massaker med polisen och armén som förövare. Han Kang följer offren både under och efter katastrofen, i syfte att visa hur grymheten alltid lurar i människans hjärta och kan sätta ett samhälle i brand. Men språket kan rädda oss.
”Den vita boken”
Övers. Anders Karlsson och Okkyoung Park
Natur & Kultur, 2019 (2016)
Han Kang tar sig an de svåraste av ämnen, och i denna roman för hon anteckningar kring sorgen över hennes storasyster, som dog blott två timmar gammal. Det hela utspelar sig en vinter i Warszawa, och det är mycket möjligt att stadens grymma historia under andra världskriget är det som väckt hennes sorg.
”Jag tar inte farväl”
Övers. Anders Karlssons och Okkyoung Park
Natur & Kultur, 2024 (2021)
Den här romanen kan man anta bygger på Han Kangs egna mardrömmar sedan hon skrivit den brutala ”Levande och döda”. I bokens början funderar huvudpersonen rentav på att ta sitt eget liv för att komma undan. Men ett sms räddar henne och hon reser till spelplatsen för en annan statlig massaker, för att bygga ett minnesmärke.
”Greek lessons” (희랍어 시간)
Övers till engelska: Deborah Smith och Emily Yae Won
Hogarth press, 2023 (2011)
Språket är viktigt för Han Kang. Här handlar det om en kvinna som nyligen blivit stum och som beslutar att lära sig grekiska. Hennes lärare visar sig vara på väg att bli blind men vägrar lära sig braille. Kommunikation via gester, blickar och närhet leder emellertid vidare för de två.
Läs mer
Han Kang får Nobelpriset i litteratur
Alex Schulman: Mats Malm ser ut som om han svalt en handgranat
Från Gwangju till Nobelpriset i litteratur – här är historien om Han Kang