Totalt ska Club Kino betala 4,75 miljoner för att man mellan januari 2020 och januari 2021 haft anställda som jobbat under natten, i strid med arbetstidslagen. Det är andra gången klubben får en sanktionsavgift sedan 2021. Då gav Arbetsmiljöverket klubben en sanktionsavgift på drygt tio miljoner kronor av samma skäl, en siffra som sänktes till sex miljoner kronor av Förvaltningsrätten i Stockholm.
Även efter detta har anställda på Club Kino arbetat nattetid. När Arbetsmiljöverket den 25 januari i år besökte klubben var femton personer sysselsatta i arbete trots att klockan var två på natten.
Arbetstagare i Sverige får i allmänhet inte arbeta mellan midnatt och klockan fem på morgonen. Men som DN rapporterade om i september har flera av strippklubbarna i Sverige under de senaste åren hävdat att de är undantagna arbetstidslagen genom ett avtal med ett mycket litet fackförbund med namnet Scen- och kulturarbetarnas förbund.
– Grundproblemet för de här verksamheterna är att det är förbjudet att låta anställda jobba natt, eftersom arbetet inte är nödvändigt med hänsyn till arbetets art eller allmänhetens behov. Då behöver man ha ett sådant kollektivavtal som medger undantag från arbetstidslagen eller ha fått dispens från Arbetsmiljöverket, sa Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, då till DN.
Scen- och kulturarbetarnas förbund har dock underkänts av Arbetsmiljöverket, som menar att förbundet med sina i dag 33 medlemmar är för litet och oetablerat.
Förutom sanktionsavgiften förbjuder Arbetsmiljöverket Club Kino från att fortsatt låta anställda arbeta nattetid, med hot om vite på 4,5 miljoner. Förbudet gäller från den 15 november och kan överklagas. Det är andra gången i år en strippklubb i Stockholm åläggs med ett sådant förbud.
DN söker Club Kino.